Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

10 tips om sneller te koken

article content

10 tips om sneller te koken

Sneller aan tafel, meer (vrije) tijd

Als we het over het maken van snelle(re) maaltijden hebben, gaat dit niet alleen over het type gerecht. Een goede voorbereiding en een beetje planning is het halve werk en maakt onnoemelijk veel verschil qua tijd en resultaat. Heb je een druk leven en lang niet alle dagen uren tijd en/of zin om te koken? Dan heb je ongetwijfeld wel wat aan deze 10 tips:

10 tips om sneller te koken

1. Denk vooruit!

Maak een weekplanning op (bijvoorbeeld) vrijdagavond en stem daar ook je boodschappen op af. Zo heb je de hele week alles in huis en moet je niet plotseling om 18u nog gaan verzinnen wat je moet gaan klaarmaken. Zeker: een planning maken klinkt geweldig saai, maar het kost maar even tijd en bespaart je de rest van de week onnodige stress. Soms is het echter natuurlijk ook gewoon fijn om lekker te improviseren.

2. Maak een dubbele portie

Het kan geen kwaad om 2 dagen achter elkaar hetzelfde te eten, toch? Eventueel kan je een extra (koud of warm) bijgerechtje voorzien voor de nodige variatie. Bij zomerse recepten is deze salade van komkommer en rode ui een uitstekende extra. En je hoeft maar één keer te koken voor twee maaltijden.

3. Gebruik niet te veel water bij het koken

Tenzij wanneer een bepaald ingrediënt dat vereist natuurlijk. Hoe dan ook, het water zal sneller op het kookpunt zijn en de groenten, pasta of aardappelen sneller gaar. Vaak wachten mensen ook tot het water kookt eer ze de ingrediënten toevoegen. Misschien is dat gezonder of zo, maar ik heb het nooit echt begrepen. Ik zet m’n water en pasta gelijk op en dan is ‘ie veel sneller beetgaar. Bovendien zal je water terug afkoelen als je de pasta of aardappelen pas later toevoegt. Plaats ook een deksel op je pot!

4. Eerst de pasta, dan de groenten

In geval van pasta en gekookte groenten; kook die laatsen eerst gaar en gebruik het kookvocht nadien voor de pasta. Minder afwas én meer smaak!

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

5. Zet alles klaar

Zet alle ingrediënten (ook de kruiden) en het benodigde kookmateriaal klaar voor je daadwerkelijk met koken begint. Zo kan je netjes bij het vuur blijven en hoef je je ondertussen niet suf te zoeken naar dat strooibusje met komijnpoeder. Zelf ben ik namelijk nogal wanordelijk wat m’n kruidenpotjes betreft 😉 Het voorkomt dat je aardappelen overkoken, je groenteburgers aanbakken, enzovoort, enzovoort, …

6. Verwarm je oven alvast voor

Vraagt je recept om een voorverwarmde oven? Zet die dan eerst aan. Zo verspil je geen onnodige tijd, warmte en energie. Doe de oven ook niet open voor die voorverwarmd is. Het zou je verbazen hoeveel energie en warmte er dan verloren gaat.

Oven voorverwarmen

7. Blijf bezig

Moet je even wachten tot iets gaar of gebakken is? Maak ondertussen dan al (bijvoorbeeld) de saus klaar of ruim de rommel in je keuken al op. Dat scheelt nadien weer een hoop tijd.

8. Goed (en scherp) materiaal

Zorg voor scherpe messen en ander degelijk keukenmateriaal. Het lijkt niet veel uit te maken, maar een bot mes kost je uiteindelijk gigantisch veel (nuttige) tijd.

9. Het juiste formaat

Gebruik het juiste formaat pan wanneer je iets wil bakken. Voor 2 groenteburgers heb je geen pan met een diameter van 1 (spreekwoordelijke) meter nodig. Verwarmt en bakt een stuk beter en sneller!

10. Snij je groenten fijn(er).

Hoe fijner je groenten gesneden zijn, hoe sneller je de juiste garing bereikt. Helaas verliezen diezelfde groenten veel van hun voedingswaarde als ze extra fijn versneden worden. Het is een goeie truc als het echt snel moet, maar ik raad het niet altijd aan. Daarom staat deze tip ook onderaan de lijst 😉

Mooier is het wel…

Fijngesneden groenten oogt mooier

Extra tip

Nog 1 extra tip: spaghetti !!! Lekker vertrouwd en altijd lekker. Maak 1 keer een gigantische portie en bewaar deze in porties (voor 2 of 4 personen) in de diepvries. Ontdooien en opwarmen, beetje pasta koken,….maaltijd! Ideaal wanneer je helemaal geen zin hebt om te koken.

10 tips om sneller te kokenTweet: 10 tips om sneller te koken! http://ctt.ec/0Ukea+

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Zelf nog tips?

Heb jij nog meer tips & trics om snel een maaltijd op tafel te zetten? Deel ze gerust onderaan dit artikel! Zelf leer ik ook graag bij 🙂

Comment Section

3 reacties op “10 tips om sneller te koken


Door Anoniem op 27 mei 2018

Ik combineer veel….iets extra koken voor de volgende dag…en de dag erna iets nieuw bijkoken maar dan ook op zo een manier dat je wat extra hebt voor de volgende dag….is echt een goeie voor singles…


Door Evelyne JACQUES op 20 april 2016

Het is perfect mogelijk om pasta, rijst, tarwe of andere granen in porties in te vriezen. Je kan de granen of pasta reeds mengen met een groentensaus met veganistisch/vegetarisch gehakt of peulvruchten (voor de proteïnen) en het diepvriesdoosje een avond van tevoren (of op het moment zelf) uit je vriezer halen. Je mag deze porties echter geen mààndenlang in je vriezer bewaren, hooguit een week of 2, 3, anders verliezen ze teveel smaak. Kook je pasta of granen ook niet te plat want door het invries- en opwarmproces garen ze verder… Ik doe dit vaak en zo hoef ik helemaal niéts te koken, enkel opwarmen, en heb ik toch een volwaardige maaltijd binnen, ook als het héél, héél druk is…


Door Anoniem op 13 oktober 2015

goeie tips dank u wel

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.