Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

3-stappenplan voor het kweken van erwtenscheuten

article content

3-stappenplan voor het kweken van erwtenscheuten

Dat er ten huize De Kock-Aerts tegenwoordig erwtenscheuten gegeten worden is een gelukkig toeval. Het begon toen ik zo’n 100 gram gedroogde erwten in een pot water had laten weken met de bedoeling ze ’s anderendaags te koken en tot soep te verwerken.

Gekiemde erwten in aarde

So far, so good…ware het niet dat mijn soms ietwat verwarde geest ze compleet vergat. Wat ook niet hielp is dat ik die pot in de bergruimte had staan, volledig uit het zicht 🙂

Toen ik daar 3 dagen later achterkwam waren de erwten meer dan ‘geweekt’ en begonnen ze al te kiemen. Shit, shit, shit!

Pas gekiemde erwten

Gelukkig is er dan een vrouw in mijn leven die weet wat gedaan. Zo had ze ergens gelezen dat jonge erwtenscheuten erg lekker zijn en prima passen bij (bijvoorbeeld) een salade. Dus hoe doen we dat dan?

1. Kiemen

Uitloper erwt

Neem een handvol gedroogde erwten, week ze in een pot water en ‘vergeet’ die tot ze beginnen te kiemen 😉

Verse erwten kan natuurlijk ook. In dat geval doe je deze in een afsluitbaar plastic zakje en leg je ze in de groentelade van je koelkast. Zorg dat de erwten daarbij niet geplet worden. Zodra ze beginnen kiemen (er een witte uitloper uit de erwt komt) haal je ze uit de zak en volg je de volgende stappen. Gebruik uiteraard geen diepvrieserwten, daar komt niks van terecht.

2. Planten

Planten van gekiemde erwten

Vul een bloempotje met een diameter van ± 12 cm (bovenkant) tot op een paar centimeter van de rand met aarde. Leg er een 10 – 12 tal gekiemde erwten bovenop en dek af met wat extra aarde. Druk deze niet (te hard) aan!

Buiten planten kan natuurlijk ook, maar dan duurt het – vreemd genoeg – langer eer ze beginnen groeien.

3. Groeien en oogsten

Erwtenscheuten kweken

Plaats de toekomstige scheuten op een zonnige plek (in ons geval vlakbij het keukenraam) en geef ze regelmatig (lees: om de 2 tot 3 dagen) vers water.

De eerste scheutjes zie je al na een paar dagen te voorschijn komen en na zo’n 6 tot 7 dagen (foto onderaan) zijn ze wat mij betreft groot genoeg om te verorberen. Als je de scheuten afknipt boven het blad zal de scheut steeds opnieuw aangroeien en kom je nooit zonder voorraad te zitten.

Waar vergeetachtigheid al niet goed voor is hé 😉

Eetbare erwtenscheuten

Heb jij zelf al eens erwtenscheuten proberen te kweken?

Comment Section

1 reactie op “3-stappenplan voor het kweken van erwtenscheuten


Door Silvy op 31 maart 2019

Super! Ik vond een recept waarvoor ik erwtenkiemen nodig heb, en geen idee waar ze te vinden. Bedankt voor je oplossing 😉

Plaats een reactie
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.