Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Aardappelkroketten – vegan style

article content

Aardappelkroketten – vegan style

Ik dreig in herhaling te vallen maar ik ga het toch nog een keer zeggen; geen idee waarom er altijd zo veel eieren gebruikt worden!

Neem bijvoorbeeld aardappelkroketten. Als me gevraagd wordt hoe ik dat in godsnaam klaarspeel zonder ei sta ik steevast met m’n mond vol tanden. “Nou…ik laat ze gewoon weg’, flap ik er dan maar uit 🙂

Volgens traditioneel recept gooit men altijd een ei-dooier door de aardappelpuree en wordt het eiwit gebruikt om de kroketten in onder te dompelen en vervolgens te paneren.

Veganistische kroketten zelf maken

Bloem en water

Het eiwit kan je echter evengoed vervangen door een papje van bloem en water. Super makkelijk en is ook nog eens goedkoper! Aan de smaak doet het niets en hetzelfde geldt overigens voor de ei-dooier. Geen flauw idee waarom die er per sé bij moet.

Met frieten is het overigens net zo. Hier in België gaan de ‘echte’ frituristen er prat op dat friet gebakken wordt in ‘Ossewit’ (oftewel rundsvet). De smaak zou dan zoveel beter zijn en meer van dat soort dingen. Het lijkt me sterk dat iemand überhaupt het verschil tussen in rundsvet of in plantaardige olie gebakken friet zou proeven en dan nog…waarom zou je in vredesnaam een groente (of knol in dit geval) in dierlijke vetstof moeten bereiden? Das toch te gek voor woorden!

Als ik aanstonds zou suggeren dat een ‘echte’ steak in kokosolie gebakken dient te worden…goh, ik hoor de halve slagerswereld al steigeren 😉

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Waardig kroketje

Hoe dan ook: het is duidelijk dat de vleesindustrie links en rechts wat overschotjes kwijt moet, want anders kan ik het ook niet verklaren. Mijn advies; laat een aardappelkroket een aardappelkroket zijn en een friet een friet. Zonder dierlijke additieven die nergens toe leiden.

Maar genoeg grote bek; mocht je nog twijfelen…probeer deze aardappelkroketten ‘natuur’ maar eens uit 😉

Zelfgemaakte aardappelkroketten veganistisch

Ingrediënten

 • 1 kg aardappelen – geschild en in blokjes gesneden
 • 50 ml sojamelk (ongezoet) of sojaroom
 • 3 el bloem
 • 60 ml water
 • Paneermeel – moeilijk in te schatten hoeveel 😉
 • Zeezout, peper & muskaatnoot (optioneel)

Extra benodigdheden: een Millecroquette (of krokettenpers) Niet dat een mens niet zonder kan, maar het scheelt enorm veel werk. En zo’n ding kost 3 keer niets.

Aardappelkroketten maken met de millecroquette (krokettenpers)

Bereiding

 1. Kook de aardappelen gaar en giet het kookvocht af.
 2. Zet de pot opnieuw op het vuur en laat de aardappelen zo’n 5 minuten al roerend ‘droogkoken’. Op die manier verwijder je alle restjes vocht en krijg je een stevige puree.
  Droge aardappelpuree
 3. Haal de pot van het vuur en giet de sojamelk erbij. Roer goed door mekaar en pureer de aardappelen met een pureestamper.
  sojamelk bij de aardappelen voor kroketten
 4. Optioneel kan je de puree bijkruiden met een snuifje zeezout, peper en nootmuskaat. Geef je de voorkeur aan een echt ‘pure’ aardappelkroket, dan kan je deze stap gewoon weglaten.
 5. Laat de puree afkoelen gedurende minstens 1 uur. Doe dit bij voorkeur niet in de koelkast maar op een droge, koele plaats
 6. Maak de kroketten met behulp van de Millecroquette
 7. Neem 2 borden en maak in het ene een papje van bloem en water. Meng goed zodat er geen klonters overblijven. Vul het andere bord met (niet te veel) paneermeel
 8. Neem een kroket en dompel eerst de boven- en onderkant in het papje. Roer vervolgens de hele kroket er kort door en haal ze daarna door het paneermeel tot ze helemaal bedekt is. Herhaal dit met alle kroketten (voeg af en toe wat paneermeel toe, anders krijg je allemaal klonters).
 9. Verwarm de friteuse voor tot 175°C en bak de kroketten in ± 3 minuten goudbruin.

Tips:

 1. Gebruik verse frituurolie of (jawel) kokosvet. In ieder geval zal je aardappelkroket mooier bakken als je de vetstof net vervangen hebt.
 2. Bak niet teveel kroketten in één keer. Dat betekent namelijk meer kans op openbarsten. Bak bij voorkeur (afhankelijk van de grootte van je friteuse) maximum 4 tot 5 kroketten per keer.
 3. Geen Millecroquette/krokettenpers in huis? Gebruik dan simpelweg een spuitzak en knip het uiteinde af tot je een opening met diameter van ± 3cm hebt.
 4. Het je te weinig bloem/waterpap? Gewoon een beetje bijmaken volgens dezelfde verhouding.
 5. Bewaar de overschot van de kroketten in de diepvries, handig als je eens weinig tijd hebt 🙂

Wie wil er nog eieren in z’n aardappelkroket? 🙂

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Comment Section

9 reacties op “Aardappelkroketten – vegan style


Door Soontjens Jan op 26 december 2018

Ons kleinkind Mauro heeft een eiallergieen een notenallergie. Het zou voor hem een feest zijn als hij eens kroketjes kan eten met de feestdagen zonder dat we moeten zeggen,dat mag je niet eten jongen want ze hebben er ei onder gemengd
Bedankt voor de tip en ik ga zijn kerstkroketjes maken de volgende keer dat hij bij ons is


Door Daisy op 14 december 2018

Hoi! Ook geschikt om in de oven af te bakken, denk je? 🙂 Merci!


Door Gaëlle op 21 december 2016

ik sta helemaal achter het vega alternatief voor kroketten en dank je voor je recept, maar ik durf zeker te beweren dat ik niet de enige ben die écht wel het verschil proeft tussen frieten in ossenvet gebakken of in plantaardige olie. Zelf verkies ik meestal de vegetarische keuken omdat hij zo rijk is aan smaken – wat zou je zonder kruiden doen 😉 – maar zeggen dat het tussen de oren zit klopt echt niet, iedere smaakpapil proeft het verschil. Dat betekent nog niet dat vega minder lekker is, het is wel heel anders! Dixit een foodie.


Door jospatat op 6 september 2016

Het toevoegen van eigeel of het bakken in ossenwit maakt echt wel een verschil qua smaak, maar betekent daarom nog niet dat je dat per se moet gebruiken om iets lekkers te maken


Door Stijn op 6 september 2016

Hoi Jospatat (ik geloof dat ik nu met een friturist spreek of vergis ik me? ;)). Anyway; ik waag het echt te betwijfelen of iemand überhaupt het verschil zou smaken. Volgens mij zit dat eerder tussen de oren. Maar okay; zoals je zelf al aangaf; je hebt eigeel en ossewit in ieder geval niet nodig. Sowieso bedankt voor je reactie 🙂


Door Lean op 25 december 2015

Heerlijk! Deze kroketjes zijn juist hét grote succes van het vega-kerstdiner geworden! Dankjewel voor dit vega-beter dan we ze ooit gegeten hebben recept!


Door Josette op 20 december 2015

Dank je wel! Het was meer dan de moeite waart om elke kroket met de hand te rollen. Ik dacht nog: die gaan me morgen openspringen. Maar nee hoor. Ze zijn heel mooi gebleven en ook echt lekker. Ik ga zeker naar zo een krokettenpers op zoek.


Door Veerle op 25 juli 2015

Bedankt voor het recept! Als ik in een frituur vraag met welk vet ze de frieten gebakken hebben kijken ze me vaak aan alsof ik gek ben…


Door nithirne op 17 februari 2016

Ja het is erg é, als mensen willen weten wat het eten waar ze voor betalen bevat ^^ Ook al een paar keer meegemaakt, jammer genoeg.

Die kroketjes zien er heerlijk uit. Ga ik zeker eens uittesten! Kan je ze ook gewoon bakken in kokosolie?

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.