Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Asperges – het witte goud

article content

Asperges – het witte goud

Aah asperges! Als ze eenmaal te verkrijgen zijn gaat het dak er hier helemaal af. Mocht het mogelijk zijn at ik ze gewoon dagelijks, maar helaas moeten we steevast wachten tot het…

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen loopt, afhankelijk van de weersomstandigheden in de voorgaande maanden, van eind april tot eind juni. Twee maanden is betrekkelijk kort, maar aan de andere kant maakt dat het eten van asperges alleen maar aantrekkelijker. Waar je geduld hebt voor moeten uitoefenen is des te bevredigender, toch?

Wat zijn asperges?

Asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant. Ze worden geteeld als groente en zijn verkrijgbaar als witte, groene en (uitzonderlijker) paarse asperges.

Witte asperges

Het verschil zit ‘m in het feit dat witte asperges worden afgeschermd van zonlicht. Komen ze daar wel mee in contact, dan kleuren ze groen of (in een enkel geval) blauw/paars. Die laatste zijn dan ook eerder een nicheproduct. Tussen groene en paarse asperges is op zich niet bijzonder veel smaakverschil.

Witte asperges zijn in noordwest-Europa het meest populair, terwijl de groene variant in landen als Italië gebruikelijker is. Wij eten ze gewoon beiden, al blijft er een lichte voorkeur voor het ‘witte goud‘, getuige een klassieker als Asperges op Vlaamse wijze (of ‘a la Flamande).

In België worden ze vooral geteeld in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs. Evengoed zijn er legio lokale telers, die bovendien vaak volledig biologisch zijn. Iets waar ik helemaal voor te vinden ben, en jij vast ook 😉

Asperges groen

De witte kleur

De aspergescheut groeit vanuit de wortel van de plant. Ze worden geteeld in zogenaamde aspergenbedden. Dat zijn opgehoopte repen aarde waarin de scheut kan groeien zonder met zonlicht in contact te komen, waardoor deze mooi wit blijft. De scheut kan op deze manier geoogst worden vóór hij aan de oppervlakte verschijnt. Vaak worden de velden ook bedekt met plastic folie om de grond te verwarmen, zodat de planten sneller groeien en meer opbrengst leveren. En om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren dus.

Sommige asperges zijn al een beetje met zonlicht in contact gekomen en kleuren lichtblauw aan het kopje. Ofschoon dat geen afbreuk doet aan de kwaliteit worden ze wel goedkoper verkocht.

Vreemde wereld 🙂

Vegan ontbijt en lunch

Vegan ontbijt & lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►

Arbeidsintensief

Sommige dingen weet je gewoon. Dat kuikens uit een ei komen bijvoorbeeld, of dat baby’s door (blijkbaar uitsluitend ’s nachts vliegende) ooievaars worden gebracht. Everybody knows that!

Alleen…asperges…waar komen die precies vandaan? Hoe komt dat witte (en soms groene) goud nu eigenlijk ter wereld?

Slechts 1 manier om daar achter te komen; op bezoek gaan bij een bio-aspergekwekerij en ter plekke het mysterie proberen te ontrafelen 🙂

Elly Vaernewijck van De wietjeshoeve hielp me daarbij, en legt graag uit hoe de vork in de steel (of beter; de scheut in de grond) zit.

Het oogsten van asperges is nogal arbeidsintensief, in die zin dat het allemaal handmatig dient te gebeuren. Geen enkele machine is in staat om asperges te oogsten zonder ze te vernietigen, dus vraagt een aspergeveld nogal wat man/vrouwkracht. Asperges worden ‘uitgestoken’ met een speciaal mes en de grond dient opnieuw te worden toegedekt voor het volgende jaar.

Bereiding van asperges

Witte asperges hebben een erg taaie schil en een houtachtige uiteinde. In tegenstelling tot de groene asperge, waar je enkel een stukje van het ‘kontje’ hoeft af te snijden, moet de witte variant dan ook grondig geschild worden. Doe je dan niet, dan blijven er vezelachtige draadjes achter die je het eten en snijden behoorlijk lastig maken.

Maak gebruik van een speciale aspergeschiller of een simpele dunschiller voor groenten. Die laatste werkt eveneens prima.

De kooktijd van asperges ligt gemiddeld tussen de 8-10 minuten. Afhankelijk van de dikte.

Recepten met asperges

Ben jij ook zo verlekkerd op asperges?

Comment Section

2 reacties op “Asperges – het witte goud


Door Ellen op 20 mei 2014

Ik zie adressen in belgie, maar waar zijn de biologische in nederland te koop?


Door Stijn De Kock op 21 mei 2014

Hoi Ellen,

Dat zijn er best wat, dus een blik in Google levert je waarschijnlijk het meeste op. Tik bijvoorbeeld: bio asperges nederland, en je komt een heel eind 🙂

Wat ik qua biologische asperges in Nederland vooralsnog gevonden heb is:

De buitenman – Lage Mierde
Cees Van Tiggelen – Halsteren
Erik Verhoeven – Cromvoirt

Geen idee of één van deze in je buurt is? 🙂

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.