Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Coconut aminos – het alternatief voor sojasaus

Wat is coconut aminos?

Coconut aminos of ‘kokos aminos’ is een vloeibare smaakmaker op basis van kokosbloesemnectar/kokosbloesemsap en een vleugje zeezout. Het is een geschikt alternatief voor sojasauzen zoals o.a. Shoyu en Tamari. Vaak wordt Coconut Aminos dan ook aangeprezen als de ‘sojavrije sojasaus‘.

coconut aminos flesje

Glutenvrij en sojavrij

Het grote voordeel van Coconut Aminos is dan meteen duidelijk: het is sojavrij. Dus ideaal wanneer je daar allergisch voor bent of wanneer je om uiteenlopende redenen geen soja meer wil consumeren.

Net als Tamari sojasaus is Coconut Aminos bovendien ook glutenvrij. Je bent daar dan ook 100% zeker van. Het is namelijk niet gezegd dat alle merken Tamari volkomen tarwevrij zijn.

Biologisch en onverhit (raw)

Er zijn verschillende merken die Coconut Aminos produceren. Zelf geef ik natuurlijk de voorkeur aan een biologische versie. Al moet ik er meteen aan toevoegen dat ik verder geen niet-biologische variant ben tegengekomen.

Coconut Aminos zou ook gezonder zijn dan sojasaus omdat aan de productie ervan geen verhitting te pas komt. De saus wordt dus ‘rauw’ geproduceerd waardoor de aanwezige voedingsstoffen als – onder andere – kalium, magnesium en vitamine C ook effectief behouden blijven. Het is als smaakmaker dan ook erg geschikt in de raw-food of paleo dieet.

Al adviseren we in het laatste geval natuurlijk om voor paleo-vegan (a.k.a. ‘Pegan‘) te kiezen 😉

Zoutvervanger

Hoewel het product natuurlijk wel zout bevat, is het zoutgehalte véél lager in vergelijking met de meeste sojasauzen. Dus ook wie zoutarm wil/moet eten, heeft aan Coconut Aminos een hele goeie.

Coconut Aminos versus sojasaus – de smaaktest

Over naar het belangrijkste: hoe smaakt Coconut Aminos eigenlijk? Zoals je op de video kan zien, heb ik het geproefd en daarbij vergeleken met Tamari sojasaus.

Mijn conclusie was meteen duidelijk: qua geur is het haast identiek maar qua smaak véél zoeter dan Tamari sojasaus. Waarmee ik zeker niet wil beweren dat het slecht is. Die zoetere smaak is ook logisch als je weet dat het van kokosbloesemnectar gemaakt is. Het zijn alleszins natuurlijk aanwezige suikers en géén toegevoegde 🙂

Als ik het ergens mee moet vergelijken zou ik zeggen dat Coconut Aminos vooral naar Teryakisaus smaakt. Dat is een traditionele Japanse marinade die bestaat uit o.a. sojasaus, suiker en rijstwijn. In mindere mate lijkt het op de Indonesische variant van zoete sojasaus: Ketjap Manis. Ook de kleur is donkerder in verhouding met sojasaus/tamari.

Is het lekker? Absoluut. Al geeft het zoete dus wel een hele andere smaak dan sojasaus. Bij het ene gerecht past dit wellicht beter dan bij het andere.

Coconut aminos vs sojasaus

Hoe en waarin gebruik je Coconut Aminos?

Koken met Coconut Aminos is super simpel: je voegt het simpelweg naar wens toe aan je gerecht. Net zoals je een maaltijd op smaak zou brengen met peper en zout dus.

Smaakmakers als Coconut Aminos (en ook sojasauzen) worden natuurlijk voornamelijk gebruikt om Aziatische gerechten op smaak te brengen. Of omgekeerd: om een simpel wokgerecht een Aziatische toets mee te geven 🙂

Het is ook bijzonder geschikt om er (Oosterse) marinades mee te maken en er – bijvoorbeeld – tofu in te marineren. Hoewel Coconut Aminos er misschien een tikje te zoet voor is, zou je het ook kunnen serveren als dipsaus bij vegan sushi.

Het gekke is dat Stijn en ik eigenlijk weinig ‘Asian-Style Food’ maken, maar we toch regelmatig dit soort smaakmakers gebruiken. We voegen sojasauzen – en weldra dus deze Coconut Aminos – bijvoorbeeld ook toe aan tajine gerechten, aan sauzen en soepen (voor de smaak en een ‘diepere’ kleur) en nog vele andere soorten maaltijden.

Kortom: je kan er veel kanten mee uit. Zout kan je in vele gevallen hierdoor dan ook helemaal achterwege laten.

Waar kan je Coconut Aminos kopen?

Net als de meeste (kwaliteits)sojasauzen is Coconut Aminos relatief prijzig. Of althans toch wanneer je afgaat op je eerste indruk.Vanwege de behoorlijk sterke smaak heb je er namelijk slechts kleine porties van nodig om een gerecht al prima op smaak te brengen. Conclusie: eigenlijk is het goedkoop haha. En een must als je sojavrij, glutenvrij én zoutarm wil eten.

Wil je Coconut Aminos graag eens uitproberen, dan kan je het hier bestellen >>

Comment Section

1 reactie op “Coconut aminos – het alternatief voor sojasaus


Door Mina op 22 februari 2018

Ik vraag me af of Coconut aminos ook goed is voor diabeten.

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Elke Aerts
Elke Aerts is de eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop. Zij is sinds 2000 vegetariër en sinds 2005 veganist. Haar doel is om mensen te inspireren en te helpen in hun weg naar een (meer) plantaardig leven.