Download gratis 10 vegan recepten
Direct Toegang
X
Download gratis 10 vegan recepten
50% Complete
Ontdek hoe makkelijk vegan is

Page content

article content

Desserts met aquafaba

Aquafaba (a.k.a. het vocht uit een blik kikkererwten of bonen) is helemaal te gek! Je hoeft het alleen maar op te kloppen en je krijgt een schuimige massa waarmee je een hoop lekkere dingen kan maken. Zoals vegan dessertjes bijvoorbeeld 🙂 Heb je trouwens ons kookboek No Milky Way met allemaal vegan desserts al gezien?

Een aantal toffe ideetjes wil ik hier graag met je delen.

>> Meer info over aquafaba

Chocomousse van aquafaba

 

Ik geef het meteen toe: kikkererwtenvocht smaakt op zich niet erg lekker. En dan druk ik me eigenlijk nog zacht uit haha.  Zodra je er echter andere ingrediënten aan gaat toevoegen, proef je van die originele smaak he-le-maal niks meer terug.

Als dat ingrediënt dan ook nog eens pure chocolade is, wordt het alleen maar lekkerder 🙂

Neem deze luchtige chocolademousse op basis aquafaba bijvoorbeeld. Die heb je in een mum van tijd klaar. Je ziet het in de video en het recept hier onderaan.

Ingrediënten

(voor 4-6 personen)

  • 120 gram pure chocolade
  • vocht van 2 blikken kikkererwten (+/- 200 ml)
  • 4 tl ongezoet cacaopoeder
  • 1 tl poedersuiker of fijngemalen
    xylitol (optioneel en/of naar smaak)

Bereiding

1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat kort afkoelen.
2. Klop de aquafaba op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten. Zorg dat het mengsel goed stijf is.
3. Voeg de gesmolten chocolade en cacaopoeder toe. Klop verder op tot alles goed gemengd is. Proef en voeg indien gewenst extra zoetmiddel toe.
4. Schep de mousse in een kom of verdeel het over afzonderlijke schaaltjes. Laat nog 2-3 uur opstijven in de koelkast.

Smullen maar!

Meringues met aquafaba

Meringue ken je vast ook onder de naam ‘eiwitschuimpjes’. Zoals die naam al doet vermoeden, bestaat het originele recept dan ook voornamelijk uit kippenei-eiwit. Als vegan ben je dus geneigd te denken dat je die nooit of te nimmer meer zal kunnen eten.

Wrong…so wrong! 😉

Dit recept kost weinig moeite máár je moet er wel een tikje geduld voor hebben. Meringue moet best lang bakken (en drogen) in de oven. Maar hey…in de tussentijd heb je gewoon tijd voor andere leuke dingen. De chocomousse van hierboven opeten of zo…

Oh ja, het staat ook in het recept maar voor de zekerheid: open de oven tijdens het bakken en drogen NIET. Dus ook niet als de meringue op het eerste zicht al helemaal oké is. Open de oven te vroeg en de schuimpjes vallen voor je neus uit elkaar :-/

Ingrediënten

  • vocht van 1 blik of bokaal kikkererwten (± 100 ml)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 100°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Vang het kikkererwtenvocht op in een kom en klop het op met de elektrische klopper gedurende 5 minuten.
  3. Voeg nog steeds kloppend het vanille-extract en – eetlepel per eetlepel – de poedersuiker toe. Blijf kloppen
    tot het mengsel voldoende stijf is. Het beslag moet in pieken rechtop blijven staan.
  4. Verdeel de meringue met behulp van een theelepel over de bakplaat. Ze worden groter tijdens het
    bakken maar dat maakt verder niet veel uit. Je kan ze achteraf makkelijk van elkaar losmaken.
  5. Bak de meringue 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Open de oven in die tijd NIET.
  6. Zet de oven uit maar laat de meringue nog 2 uur drogen. Ook hier de oven in die tijd zeker niet openen.
  7. Haal de meringue uit de oven en bewaar ze in een afgesloten doos op een droge plaats. Op die manier
    blijven ze nog zeker een maand goed.

Zomaar 2 lekkernijen die je met een simpele pot kikkererwten kan maken. Ongelooflijk toch? En dit is natuurlijk lang niet alles.
Check deze andere aquafaba desserts uit ons kookboek No Milky Way maar eens:

Desserts met aquafaba

 

Heb jij lekkere dessertrecepten met aquafaba of enkele tips? Deel ze gerust hieronder zodat iedereen er wat aan heeft.

Comment Section

3 reacties op “Desserts met aquafaba


Door Evelyne op 12 november 2017

Weet je toevallig of je ook het vocht van zelfgekookte kikkererwten kan gebruiken? Kan je dat evengoed opkloppen als het vocht dat in een blik kikkererwten zit? Want gewoonlijk kook ik een grote hoeveelheid gedroogde kikkererwten om ze daarna in porties in te vriezen. Kan je het ingevroren kookvocht eventueel ook gebruiken als “aquafaba? Ik denk dat jouw recept ook lekker is met vloeibare stevia.


Door nathalie op 7 november 2017

ik heb al eens chocolade met sinaassmaak gebruikt voor de chocomousse; veel leuke reacties op gehad


Door Stijn op 10 november 2017

Dat kan inderdaad niet anders dan geweldig zijn. Super goed idee 🙂

Plaats een reactie




Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.