Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Eetbaar onkruid zevenblad – If you cannot beat it, eat it!

Jaren geleden werkte ik bij een biologische tuinderij. Geweldig werk, lekker buiten in de zon. Schoffelen, planten, oogsten, ik vond het allemaal fantastisch.

Behalve één ding dan … onkruid wieden.

Inmiddels zijn er ook in de biologische tuinbouw allerlei moderne technieken om onkruid weg te houden bij de plant (composteerbare maisfolie bijvoorbeeld) maar destijds lagen wij uren, dagenlang op onze knietjes en schoffelden we geconcentreerd met onze duimen dicht langs de jonge plantjes. Hectares lang!

Heel meditatief en mindful werk, vonden sommige collega’s. Ik niet…ik had er een verschrikkelijke hekel aan en moest er af en toe een beetje van vloeken.

Vegan ontbijt en lunch

Vegan ontbijt & lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►

Eetbaar onkruid

Wat de dingen er niet beter op maakte is dat ik me een beetje aan het verdiepen was in wilde, eetbare planten en me begon te realiseren dat het grootste deel van onze bermplanten – op een zeker moment in de groeifase – wel gewoon eetbaar is.

Met andere woorden; dat al die plantjes die we met zoveel moeite weg schoffelden eigenlijk óók gewoon groenten waren. Waarom deden we eigenlijk zo moeilijk?

Sindsdien kijk ik in de lente verlekkerd naar de Nederlandse berm. Zonder schoffelen of wieden staat het vol met prima eetbare planten. In de weiden vol madelieven, paarden- en pinksterbloemen zie ik bloemenbotertjes en heerlijke dressings. In bermen van wandel- en fietspaden zie ik salades en groentetaartjes van walstro, kraailook, paardebloemblad, brandnetel en kleefkruid.

Zevenblad - eetbaar onkruid

Onbetwiste favoriet

Mijn onbetwiste favoriet is misschien wel de snelste wild-groeiende groente in deze regionen van Europa. Deze razende rakker, deze schrik van de zeven siertuinen, de vloek van ieder keurig bloemenperkje: Zevenblad.

Voordat ik wist dat zevenblad eetbaar was heb ik ook in mijn eigen tuin enorm mijn best gedaan deze onstuimige woekeraar te temmen. Spades diep omspitten, worteldoeken, religieus wieden, …niks hielp.

“Goeiemorgen!” riep zevenblad iedere keer weer, rekte zich nog eens uit en maakte het zichzelf gemakkelijk op mijn groentebedden.

Eat, don’t beat

“If you cannot beat it, join it”, dacht ik toen ik eenmaal wist dat zevenblad in de middeleeuwen gewoon als groente werd geteeld. Of eigenlijk beter gezegd….If you cannot beat it, eat it!

En dat doe ik tegenwoordig naar hartelust. Zevenblad in smoothies, salades, pesto’s, soepen et cetera. En er is altijd genoeg en inmiddels leven zevenblad en ikzelf in vredige harmonie 🙂

Gezonder dan spinazie

De jonge bladen zijn het lekkerst, dus gebruik vooral die. Worden de planten te oud of willen ze gaan bloeien? Snij ze dan gewoon bij de grond af. Binnen een week staan er alweer nieuwe jonge plantjes.

Zevenblad is bovendien gezonder dan spinazie en bijvoorbeeld 8 keer rijker aan vitamine C.

In het boek van Lisette Kreischer The Plant Pharmacy vind je een mooi overzicht van gezonde planten waarvan je er een groot deel gewoon in je tuin kan vinden. Bovendien staan er ook heel wat veganistische recepten in. Meer info over het boek >>


Hieronder twee supersnelle én lekkere receptjes met zevenblad:

Pesto van zevenblad

Pesto van zevenblad

 • Twee flinke handen zevenblad
 • Twee teentjes knoflook
 • Handje geroosterde pijnboompitjes of hazelnoten
 • 7 á 8 zongedroogde tomaatjes
 • scheutje vers citroensap
 • ongeveer 150 ml olie van de zontomaatjes
 • zeezout en verse peper

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of blender tot een grove pasta.

Lekker op een geroosterd stukje brood, in pasta, of door een salade met boterboontjes.

Smoothie van zevenblad

 • 1 appel, in kwartjes
 • halve duim verse gember – geschild
 • flinke hand verse zevenblad
 • 1 kwart avocado
 • scheutje citroensap
 • water

Verzamel alle ingrediënten in de kom van een blender. Vul tot ongeveer twee derde van de hoogte van de ingrediënten aan met water. Blend. Enjoy!

Comment Section

2 reacties op “Eetbaar onkruid zevenblad – If you cannot beat it, eat it!


Door Daniëlle de Brabander op 11 mei 2016

Dag Romilda,
Ik vond je debut écht geslaagd hoor, leuk om lezen en nog leuker om weten! tevens ook mercie voor je receptjes erbij! Tof dat je erbij komt…hoemeer zielen…hoemeer vreugde op ons bord hé! Bedankt!!


Door Rebekka Deforce op 11 mei 2016

Wat een leuke tip Romilda! Er zijn vast nog veel meer planten waarvan we “vergeten” zijn dat we ze kunnen eten. Ik ben benieuwd naar wat je verder nog op tafel gooit 🙂

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Romilda van der Wal
Nadat ik de 'power' van een plantaardig dieet had ervaren, besloot ik m'n liefde en passie voor voeding - middels catering en kookworkshops - te delen.Zelf eet ik al 28 jaar geen vlees of vis meer en leef thuis voor 90 procent veganistisch. Ondanks m'n bijna nerd-achtige interesse voor voeding en gezondheid ben ik ook een enorme lekkerbek.Samen met mijn beste vriendin in Noorwegen blog ik (in het Engels) over eten en andere avonturen op www.freshtastydutch.net