Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Frittata met bloemkool, broccoli en vegan zalm

Altijd stapelgek van geweest… frittata! Oftewel; een soort kruising tussen een quiche en een – héél stevige – omelet.

Dit is een ideaal gerecht om allerlei groenterestjes in te verwerken en bovendien iets dat al-tijd smaakt. Maakt niet uit welk seizoen het is of hoe de weergoden gestemd zijn…een frittata is zowel koud als (lauw)warm heerlijk.

Je kan het bovendien als voorgerecht én hoofdgerecht serveren (lekker met bijhorend slaatje) en het is zelfs erg praktisch om mee te nemen in je lunchtrommel. Als je een goeie stevige frittata hebt, kan je die namelijk gewoon met je handen eten.

Niks dan pluspuntjes dus. Nu alleen nog…

Eieren en zalm ‘veganiseren’

Tja, een traditionele frittata is vanzelfsprekend zo vegan als een hyena (not!). Wie mij echter een beetje kent, weet dat ik dan aan de slag ga met het maken van een vegan variant.

En dat wordt gelukkig steeds simpeler 😉

Frittata-broccoli-bloemkool-vegan-zalm2

Het vervangen van eieren is natuurlijk al tijden geen probleem meer. Daar zijn tegenwoordig massa’s plantaardige alternatieven voor.

En zeker sinds V-eggie en kala namak op mijn pad is gekomen, hoef ik zelfs qua smaak niks meer te missen.

Extra grappig is dat ik zelfs mijn oude persoonlijke favoriet (frittata met broccoli en zalm) makkelijk kon ‘veganiseren’ met behulp van de zalmsneetjes van V-Bites.

Quasi 70% van alle vegan ‘visvervangers’ vind ik eerlijk gezegd waardeloos. Maar deze zijn een fantastische uitzondering.

Heb je ze per sé nodig voor dit recept? Bijlange niet. Ook met louter groenten heb je een perfecte frittata. Zij die – net als ik – echter beginnen kwijlen bij de herinnering aan vis (en gerookte zalm in het bijzonder) zullen niet weten wat ze proeven 😉

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Maar bon…genoeg blabla. Tijd voor het recept!

Ingrediënten

  • 1 ui – gepeld in grove stukken
  • 600 gram aardappel – geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 bloemkool ( +/- 400 gram) – in kleine roosjes
  • 1 broccoli ( +/- 300gram) – in kleine roosjes
  • 50 g V-eggie ei-vervanger
  • 350 ml water of ongezoete sojamelk
  • 1 tl gedroogde dragon
  • 1 tl gedroogde dille + enkele takjes verse dille
  • 1 el groentebouillonpoeder
  • 1 pakje (100 gram) VBites vegan zalmsneetjes
  • 3 el gistvlokken
  • peper en zout – naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180°C
  • Kook de aardappelblokjes, stukjes ui en de broccoli-bloemkoolroosjes samen beetgaar in licht gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
  • Neem een grote kom en klop de V-eggie op met 350 ml water (of ongezoete sojamelk) tot een stevige massa. Meng het bouillonpoeder, de gedroogde kruiden en de gistvlokken er doorheen en kruid af naar smaak met peper en zout*. Meng de groenten tot slot onder de V-eggie.
  • Neem een springvorm (+/- 22 cm doorsnede) en vet deze in met olijfolie. Schep de helft van het groentemengsel in de vorm en druk voorzichtig aan. Leg er een laag vegan zalmschijfjes bovenop en eindig met de rest van het groentemengsel.
  • Bak de frittata 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Frittata-broccoli-bloemkool-vegan-zalm3

*je mag het V-eggie mengsel stevig afkruiden. Zelfs een tikje ‘te’ want zodra de groenten en aardappelen er doorheen gemengd zijn, wordt de smaak vanzelf weer zachter.

Oh ja, we hebben er een ‘slaatje’ van stukjes tomaat en augurken bij gegeten. Simpelweg het enige wat we op dat moment nog in huis hadden 🙂

Wat vind je van dit recept? Alle feedback is welkom onderaan deze pagina 🙂

Comment Section

0 reacties op “Frittata met bloemkool, broccoli en vegan zalm

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.