Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Kastanjesoep met verse kastanjes geroosterd

De herfst mag dan in het land zijn, het betekent niet dat je daar droevig van moet worden. Ondanks de killere temperaturen en het vaak druilerige weer zijn aan dit seizoen ook een heleboel voordelen verbonden. Zoals kastanjes bijvoorbeeld!

Die vallen hier in onze buurt bij ‘bosjes’ uit de bomen en ik heb net de eerste geraapt. Niet dat het er al veel waren (de herfst is ook nog maar net begonnen) maar zeker genoeg voor het maken van een lekker kastanjesoepje. Ik ging aan de slag met Stijn’s recept en deel het graag met je.

Oh ja, aangezien er op Instagram al een beetje paniek was omdat ik kastanjes zou rapen die voor de dieren bestemd zijn … ik voeg daar graag aan toe dat ik enkel de exemplaren raap die aan de rand en/of in het midden van de straat liggen. Als ik zie hoeveel van die kastanjes door autobanden zijn platgereden,vind ik dat sowieso gevaarlijk voor knabbelende diertjes. Ik trek ze dus niet eigenhandig uit de bomen en raap ze al helemaal niet in het bos.

Bovendien is er aan kastanjebomen geen gebrek. Heel wat mensen hebben kastanjebomen in de tuin en vaak is de ‘opbrengst’ teveel om allemaal zelf op te peuzelen. Daar kan je dus ook een keer gaan aankloppen als je op straat minder succes hebt :).

En dan nu…smullen maar!

Ingrediënten kastanjesoep

  • 500 gram ongepelde kastanjes
  • 2 stengels prei
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 liter groentebouillon
  • 100 ml soja– of haverroom
  • peper en zeezout (naar smaak)
  • olijfolie – om te stoven

Kastanjesoep met verse kastanjes - vegan recept

Bereiding van de kastanjesoep

  • Verwarm de oven voor tot 175°C. Snij de kastanjes in de helft. Spreid ze uit op een bakplaat (zorg dat ze niet op elkaar liggen) en laat 7 minuten roosteren. Roer ze om met een houten lepel en laat nogmaals 7 minuten roosteren (of tot ze lichtjes openbarsten). Haal uit de oven en laat minimaal 1 uur afkoelen. Verwijder vervolgens de pel en het vliesje. Dat laatste gaat nu overigens heel gemakkelijk.
  • Pel de ui en knoflook en hak in grove stukken. Spoel de prei grondig en snij in dunne schijfjes.
  • Verhit olijfolie in een pot en stoof daarin de ui gedurende 2 minuten. Voeg de prei en knoflook toe en bak al roerend verder gedurende 4 minuten.
  • Doe de gepelde en ontvliesde kastanjes erbij en overgiet met de bouillon. Voeg de soja- of haverroom toe. Breng aan de kook en draai het vuur dan meteen lager. Laat de soep 20-25 minuutjes zachtjes pruttelen. Mix de soep glad met behulp van de staafmixer. Warm opnieuw op en kruid af naar smaak met peper en zout. Werk eventueel af met wat fijngehakte peterselie, fijngehakte kastanjes en een extra scheutje olijfolie.

Nog een andere leuke tip met kastanjes. Je kan er zelf plantaardige melk van maken. Ik heb trouwens nog een supermakkelijke manier om kastanjes te pellen.

Voorverkoop vegan lunch

Heb jij al eens iets met kastanjes gegeten? Deel jouw favoriete kastanjegerechten hieronder.

Comment Section

13 reacties op “Kastanjesoep met verse kastanjes geroosterd


Door Ralph op 24 oktober 2018

Dag Elke, deze soep heb ik nog nooit zelf gemaakt. Ik was op zoek naar info, want vanmiddag ga ik starten. Eet smakelijk 🙂


Door Ann op 18 oktober 2018

Hoi Elke, ik heb een beetje dezelfde ervaring: super veel zin er aan te beginnen, kastanjes geraapt, in de oven geroosterd, maar de pel en velletjes waren enorm moeilijk te verwijderen. Is er iets dat we missen? Bv: eerst kastanjes koken, dan in de oven? Welke ovenstand raad je aan? Ik weet niet wat er precies mis liep, maar het geploeter en gepeuter met die velletjes geeft niet veel zin om verder te doen. Ik heb m’n geroosterde kastanjes omdat het echt niet lukte dan nog even gekookt, maar na het koken, begin je er dan direct aan of laat je opnieuw afkoelen? Want nadien werd het één grote klierboel, het deed bovendien pijn, omdat alle vuiligheid onder de nageltjes verzamelt. Ik denk echt dat er iets is dat me ontgaat! Kan je me even verden helpen? Dit receptje heeft me ondertussen al zoveel tijd, zweet en tranen gekost, dat ik nu echt wel zin heb in een geslaagde versie! liefs&greetz …


Door Elke op 21 oktober 2018

In dit recept gaan ze rechtstreeks in de oven, maar afhankelijk van de oven kan dat wel verschillen. Je kan eens op een hogere stand (of gril) proberen of wat langer laten zitten. Koken kan ook maar dan heb je de geroosterde smaak niet. Maar daar te koken gaat het nog wel makkelijker: zie deze video https://veganistischkoken.be/kastanjes-pellen-oogsten/


Door ann op 4 november 2018

Hey Elke,
Ik heb het met een vriendin nog eens een tweede poging gegeven :-). We hebben de kastanjes een heel stuk langer in de oven gelaten en de kastanjes waren ook iets rijper dan die van m’n eerdere oogst, misschien maakte dat ook wel een verschil. De velletjes kwamen er deze keer net iets makkelijker af, maar het was toch nog wel behoorlijk wat gepruts. Maar … wat een soepje!!!! Zo lekker… echt de moeite!!! Dit gaan we zeker nog eens herhalen (maar dan wel weer volgend jaar 🙂 ) Alleszins heel erg bedankt voor je receptje en om de moeite te nemen om nog even te reageren! liefs&greetz!


Door Lizet op 17 oktober 2018

Super tof recept deze kastanjesoep! Deze ga ik snel uitproberen. #zinin


Door Elke op 21 oktober 2018

Benieuwd wat je ervan zal vinden Lizet 🙂


Door Marina op 12 oktober 2018

Mmmm tamme kastanjes, daar zijn we dol op!! Ook wij hebben al weer flink geraapt. Uiteraard hier in het dorp op straat en uit tuinen waar we dat mogen, niet in het bos. Wij roosteren ze meestal in de oven en peuzelen ze daarna op, maar soep ervan maken klinkt ook wel erg lekker! Zeker het proberen waard, bedankt voor het recept!


Door Elke op 21 oktober 2018

Roosteren en zo oppeuzelen is natuurlijk ook heel lekker! 🙂


Door Hilde op 9 oktober 2018

Staat er misschien een fout in het recept ? “Verwijder vervolgens de pel en het vliesje. Dat laatste gaat nu overigens heel gemakkelijk.”
Bij mij gingen de vliesjes er helemaal niet af. k heb ze dan gewoon mee in de soep gedaan maar dat was geen succes. Heb de soep uiteindelijk door een zeef geduwd. Nu is ze iets eetbaarder maar het voelt ontzettend droog aan de tanden aan, vermoedelijk door die vliesjes.
Als ik de kastanjes eerst zou koken om de vliesjes te verwijderen en ze nadien zou roosteren in de oven, zou dit dan hetzelfde effect geven als jouw recept ?


Door Elke op 21 oktober 2018

Als je ze kookt gaat het vliesje er meestal makkelijker af. Zie deze video die ik maakte https://veganistischkoken.be/kastanjes-pellen-oogsten/ Je kan ze dan nog roosteren (heb dat zo nooit gemaakt) of gewoon zo in de soep doen (maar dan heb je natuurlijk niet de geroosterde smaak). Veel succes ermee! 🙂


Door Hilde op 2 november 2018

Dank je. Ik ga het morgen opnieuw proberen !
En trouwens proficiat met jullie 2de boek. Het is écht weer heel mooi en veel lekkere, nieuwe recepten.


Door Janette op 25 september 2018

Hoi, ik neem aan dat je tamme kastanjes bedoeld?


Door Elke Aerts op 25 september 2018

Hoi Janette, inderdaad, tamme kastanjes 🙂

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Elke Aerts
Elke Aerts is de eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop. Zij is sinds 2000 vegetariër en sinds 2005 veganist. Haar doel is om mensen te inspireren en te helpen in hun weg naar een (meer) plantaardig leven.