Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Marineren

article content

Marineren

Mari…wat?

Volgens wikipedia is een marinade een (vrijwel steevast) zure, aromatische vloeistof die wordt gebruikt voor het verbeteren van de smaak van vlees, vis, tofu en groenten. Waarbij we ons hier natuurlijk alleen met de laatste twee gaan bezighouden 😉

Dat aromatische is dan afkomstig van de vloeistof zelf (bijvoorbeeld sojasaus) en/of van de kruiden of andere smaakmakers die je gebruikt.

De meest voorkomende marinades zijn vaak een combinatie van olie, kruiden, ui (in diverse varianten) en een vloeistof naar keuze (bijv. vruchtensap, wijn, bier, zelfs limonade,…)

Marinade met rode wijn en kruiden

Marineren is ook nog eens uiterst simpel. Je maakt de marinade in een handomdraai, doet deze in een kom of plastic zak (ecologisch gezien geef ik de voorkeur aan de kom) en laat er vervolgens het gewenste te marineren voedingsmiddel een paar uurtjes in trekken.

Persoonlijk marineer ik tofu en groenten minstens één dag van tevoren (zeker de tofu), omdat de smaken dan maximaal geabsorbeerd worden.

Vergeet ook nooit om regelmatig eens met de kom te schudden. Zo weet je zeker dat elk stukje tofu of groenten bedekt is en smaak zal afgeven.

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Naar wens bereiden

Na het marineren kan je de groenten of tofu naar wens bereiden. Waarom zou je deze bijvoorbeeld niet op de barbecue kunnen grillen? Dat is heus niet weggelegd voor vlees en vis alleen. Bakken, wokken of roosteren in de oven kan natuurlijk ook. Voor je dat doet haal je het voedingsmiddel een uurtje op voorhand wel even uit de marinade (anders te vochtig om mooi te kunnen bakken).

Smeer de marinade terug uit over je tofu, seitan of groente zodra die gebakken zijn, of kieper het vocht simpelweg bij je wokschotel. Lekker!

Voor diegenen wiens speekselklieren reeds geactiveerd zijn…hier alvast drie van m’n favoriete marinades!

Ook fan van marinade?

Comment Section

0 reacties op “Marineren

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.