Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Quiche met witloof en ‘spek’

article content

Quiche met witloof en ‘spek’

Quiche me you fool! Hartige taarten zijn de max, witloof idem dito, en spek…voor een vleeseter…tja…heeeeeerlijk!

Voor de bewuste carnivoor met ontwenningsverschijnselen is er gelukkig De Vegetarische Slager! Nu is het niet mijn bedoeling altijd met vleesvervangers te werken, maar omdat hun producten in België pas recentelijk ‘om de hoek’ te verkrijgen zijn kan ik het nu niet laten. En natuurlijk heb ik er meteen wat mee ‘beko(c)kstoofd’.

quiche met witloof en vegan spek van de vegetarische slager

Voor deze ‘quiche met een geweten’ heb je nodig:

  • 3 stronken witlof –  in grove stukken
  • 2 aardappelen – in kleine blokjes gesneden (±1cm)
  • 2 sjalotjes – fijngesnipperd
  • 100 ml sojaroom
  • 150 gr spekjes ‘De Vegetarische Slager’ (het kan natuurlijk ook met seitan, soja of tofugehakt)
  • 3 tl no-egg (eivervanger in poedervorm – verkrijgbaar bij de betere natuurwinkel)
  • 4 el sojamelk
  • klein blokje soja (bak)margarine
  • beetje olijfolie
  • 1 pak kruimeldeeg (ja, ik ben een luie kok. Even checken of het vegan is natuurlijk)
  • bakbonen
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Bekleed een bakvorm met het kruimeldeeg en prik er met een vork enkele gaatjes in. Leg er een vel bakpapier bovenop en strooi de bakbonen eroverheen.
  3. Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.
  4. Kook intussen de aardappelblokjes in licht gezouten water gaar (± 5 minuten. Niet te hard, niet te zacht)
  5. Giet de aardappelen af en laat afkoelen
  6. Snijd de harde uiteinden van het witlof en hak het in grove stukken
  7. Smelt de margarine in een pan en stoof de sjalotjes kort aan
  8. Voeg het witlof toe en laat alles op matig vuur zo’n 8 – 10 minuten stoven. Roer af en toe om. Kruid naar smaak met peper en zout.
  9. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de ‘spekblokjes’ 5 minuten op hoog vuur. Haal de pan van het vuur en laat ze daar nog even in rusten.
  10. Meng de witlof/sjalot, de aardappeltjes en de spekblokjes door elkaar. Laat het mengsel een beetje afkoelen.
  11. Voor het beslag; meng 3 tl no-egg met 6 el sojamelk in een kom. Voeg er de sojaroom aan toe, roer goed en kruid met peper en zout.
  12. Verwijder het bakpapier met de bonen van het deeg. Vul de vorm gelijkmatig met het witlof/spekmengsel en giet er het beslag overheen. Zorg dat de hele oppervlakte goed is bedekt.
  13. Bak de quiche nog 15 minuten in de oven op 180 graden.

stukje quiche met witloof

Voor erbij heb ik snel een slaatje van wat macaroni, verse sla, tomaten, geperste look en wat olijfolie gemaakt (lees: al die ingredienten stonden nog in de koelkast)

Supereenvoudig, maar past er prima bij. En de spekblokjes…tja… heeeeeerlijk!

Comment Section

4 reacties op “Quiche met witloof en ‘spek’


Door Kobe op 9 oktober 2013

Hey Stijn, geen idee of je The Vegg al kent. Dit is een eigeel-vervanger (en kan ook dienst doen om het totale ei te vervangen), en past volgens mij perfect in een quiche. Dit product is wel niet zomaar overal te vinden, je zal wat moeten zoeken (online is het zeker te vinden bij ARFshop, bvb).

Verder kan ik alleen maar zeggen: goed bezig! Ik heb eerst nog 5 jaar als vegetariër rondgelopen voor ik de stap naar veganisme zette. Je bent al zeker niet alleen als vent (met lang haar)!


Door Stijn De Kock op 9 oktober 2013

Hoi Kobe, ken het nog niet maar ga het nu zeker checken.
Bedankt voor de tip, het compliment en de geruststellende wetenschap dat ik niet eenzaam hoef te zijn:-)

Up The Long-haired Vegans!


Door Martine op 9 oktober 2013

Ziet er lekker uit! Let wel op, want de Vegetarische Slager heeft twee soorten spekjes. De ene is vegan, maar in de andere zit kippen-eiwit. Jammer dat lang niet al hun producten helemaal plantaardig zijn…


Door Stijn De Kock op 9 oktober 2013

Hoi Martine

Helemaal correct! Ik check natuurlijk de ingrediënten maar ik ben er inmiddels ook achter dat er nog een variant is. De vegan versie noemt dan speckjes ipv spekjes. Wat knap verwarrend is:-)

Je vraagt je ook af waarom ze er in hemelsnaam dat beetje kippenei-eitwit bijgooien.

Hoedanook, bedankt om het hier even te melden!

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.