Lust jij graag cookies?
Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Bietenblad – Lekkerder dan spinazie

Wat is bietenblad?

In een ander artikel vertellen we je al alles over de rode biet; het knolgewas met de dieprode en aardse smaak. In onze tuin hebben we een vierkante meter ruimte gereserveerd voor allerhande bietjes en ieder jaar is het weer smullen geblazen!

Zoals het een knolgewas betaamt groeien rode (en vanzelfsprekend ook gele en witte) bieten onder de grond. Het bovengrondse gedeelte bestaat echter uit loof. In het geval van bieten zijn dat vrij grote bladeren. Bietenblad dus.

Bij gele en witte bieten zijn die bladeren doorgaans effen groen, die van rode biet zijn dan weer dooraderd met donkerrode nerven.

Veel mensen vragen zich af of je – behalve de bieten zelf – ook deze bladeren van deze groente kan opeten. En zo ja: op welke manier(en) je deze dan kan bereiden.

Rode biet uit de tuin

Is bietenblad eetbaar?

Om je niet te lang in spanning te houden: jazeker zijn bietenbladeren eetbaar! Ze zijn zelfs bijzonder lekker en je kan ze op een heleboel manieren klaarmaken.

Het is dus eigenlijk best bizar dat dit zelden tot nooit gedaan wordt. Dit terwijl we natuurlijk wel andere ‘groenteblaadjes’ zoals spinazie eten. Ook de bladeren van – min of meer aan bieten verwante – groenten als snijbiet of warmoes komen wel eens op ons bord terecht.

Van een behoorlijk aantal groenten eten we dus vaak alleen een specifiek gedeelte op. Bijvoorbeeld wél de rode bietenknol maar niet het blad. Of omgekeerd: wel het warmoesblad maar niet de knol.

In sommige gevallen komt dat omdat het loof en/of de knolwortel niet erg de moeite waard zijn (te weinig loof of een knolletje van niks) of bepaalde gedeelten van een plant ook effectief niet eetbaar of zelfs ronduit giftig zijn.

Een andere oorzaak is het feit dat veel winkels groenten niet langer ‘in hun geheel’ aanbieden omdat er simpelweg geen vraag naar is. Voor de meeste klanten betekent die bos loof of bladeren aan hun groenten immers gewoon extra afval. Of anders wel een duurdere prijs wanneer de groente in kwestie per gewicht betaald moet worden. Om die redenen worden ook wortels en knolselders in 90% van de winkels zónder hun loof verkocht.

bietenblad

Waar koop je bietenblad?

Zoals gezegd zal je rode bietenblad zelden in de winkelrekken terugvinden. Enkel de (kleinere) rode zomerbietjes of Chioggia bietjes (die mooie met de rode en witte cirkels binnenin) worden soms met loof en al per bosje aangeboden.

Opties die overblijven? De dichtstbijzijnde bietenteler vragen naar de hele plant. Of net als wij ook een stukje tuin (of zelfs terras) reserveren voor je eigen teelt 🙂

Bieten in de tuin, bladeren

Hoe gebruik je bietenblad?

Heel simpel eigenlijk: net als spinazie. Net als deze populaire bladgroente kan bietenblad zowel koud (a.k.a. rauw) als warm gegeten worden en zal het bij verhitting ook slinken. Zelfs de smaak is enigszins vergelijkbaar. Persoonlijk vinden we het zelfs nog een stuk lekkerder!
Hier onderaan vind je alle manieren om rode bietenblad te bereiden.

Bietenblad roerbakken/wokken/stoven

Rode bietenblad kan je prima klaarmaken in een pan of wokpan. Spoel de bladeren grondig met water en dep ze daarna goed droog. Snij of scheur de (te) grote bladeren in kleinere stukken. Daarna hoef je enkel nog een klein scheutje olie te verhitten in de (wok)pan, de blaadjes toe te voegen en ze nog enkele minuten onder gesloten deksel te laten garen/slinken. Kruiden naar smaak met peper en zout en huppakee.

Rode bietenblad gestoofd

Gestoofd bietenblad is sowieso een heerlijk bijgerecht. Maak je een complete wok met allerlei groenten, voeg het bietenblad dan pas op het einde van de gaartijd toe. De ‘restwarmte’ van de groenten zorgen ervoor dat het bietenblad wel zal slinken.

Hetzelfde geldt voor een stoemp van aardappel en bietenblad. Stamp de gekookte aardappelen tot puree en meng/roer de verse bietenblaadjes er met een houten lepel doorheen tot ze geslonken zijn. Dit neemt hooguit 3-4 minuutjes in beslag.

Rode bietenblad koken

Uiteraard kan je bietenblad probleemloos koken. De vraag is echter …’wat heb je eraan’? Zoals je hierboven al kon lezen is rode bietenblad namelijk al in een mum van tijd gaar. Het blad onnodig lang verhitten zal veel smaak onttrekken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vegan ontbijt en lunch

Vegan ontbijt & lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►

Bietenblad rauw

Veel leuker en lekkerder dan gewone kropsla is een salade met bietenblad. Gebruik hiervoor dan best wel jonge en dus kleinere bietenblaadjes. Al kan je grote natuurlijk ook gewoon in kleinere stukken snijden. Je kan eindeloos variëren met de andere ingrediënten (bijvoorbeeld: appel, zongedroogde tomaatjes, sjalotjes, noten, pitten, diverse kruiden, …) en als dressing volstaat een scheutje smaakvolle (noten)olie wel.

Ook gezond en heerlijk in de juiste verhouding: vers bietenblad in je huisgemaakte smoothie!

Comment Section

1 reactie op “Bietenblad – Lekkerder dan spinazie


Door Annick op 23 januari 2018

Ja, het blad van snijbiet is zachter dan dat van rode biet.

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.