Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Welke soorten plantaardige melk zijn er en hoe kan je ze gebruiken?

article content

Welke soorten plantaardige melk zijn er en hoe kan je ze gebruiken?

Het is nog niet zo lang geleden dat de sojamelk in de supermarkt verscheen. Dat is een hele tijd de enige plantaardige melk geweest die verkrijgbaar was. Ondertussen zijn ze er in allerlei smaken en smaakcombinaties, maar…

Zoveel smaken plantaardige melk, welke moet ik nu nemen?

  • Ongezoete sojamelk gebruik ik in mijn koffie en in gerechten waar ik een neutrale smaak wil: in melksaus, veganaise, aardappelpuree,…
  • Sojachocomelk: deze kan je warm of koud drinken
  • Havermelk, speltmelk: al dan niet opwarmen met ontbijtgranen, havermout, …
  • Hazelnotenmelk: Deze heeft een specifiekere smaak en past niet overal bij. Is niet lekker in een hartig, maar juist wel in een zoet gerecht. Mij doet het altijd aan choco denken omdat in choco vaak ook hazelnoten zitten 😉
  • Rijst-kokosmelk: Lekker met ontbijtgranen, maar ik gebruik hem vaak ook in soep. Het geeft dan een Oosterse toets aan je soep, zeker als je het combineert met gember, vers rood pepertje, eventueel curry en uiteraard groentjes. Bijvoorbeeld deze linzensoep.
  • Amandelmelk: gebruik ik vaak in desserts. Amandelen en desserten zijn vaak sowieso een goeie combi.
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Waar op letten bij de keuze van plantaardige melk?

  • Jouw persoonlijke voorkeur: iets wat ik lekker vind, vind jij misschien vreselijk en omgekeerd
  • Gezoet of ongezoet: Sommige smaken zijn er ongezoet verkrijgbaar, andere gezoet met suiker en nog andere gezoet met agavesiroop.
  • Dikte die je nodig hebt: amandelmelk bijvoorbeeld is heel dik (bijna stroperig), rijstemelk is heel dun (bijna transparant)
  • Waarin ga je het gebruiken: in je koffie, bij je ontbijtgranen, in puree, in een dessert,… kijk of de typische smaak van de plantaardige melk juist een extra toets kan geven aan je gerecht (bijv. amandelmelk of hazelnotenmelk in een dessert) of juist helemaal niet (gebruik ongezoete sojamelk in je aardappelpuree).

Zelf plantaardige melk maken?

>> Check hier het recept om zelf notenmelk te maken

Wat is jouw favoriete plantaardig melk?

Comment Section

1 reactie op “Welke soorten plantaardige melk zijn er en hoe kan je ze gebruiken?


Door Els op 22 september 2015

Hallo,

De keuze voor welk gerecht welke melk, kan id verschillen pp. Zo vind ik rijst melk lekker voor in de warme dranken en in pappen. Kokos melk in de havermout (had even geen andere) vond ik pers. heerlijk.
Bij pannenkoeken: De eerste veganistische pannenkoeken bakte ik met kikkererwten wel/ kook water. Het beslag gedroeg zich hetzelfde als melk beslag. Later ben ik gaan proberen met dat ei vervangings poeder en rijstmelk. Het beslag werd niet gaar. Mijn keuze gaat nu uit naar kikkererwtenwater voor de pannenkoeken.

Groetjes Els.

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Elke Aerts
Elke Aerts is de eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop. Zij is sinds 2000 vegetariër en sinds 2005 veganist. Haar doel is om mensen te inspireren en te helpen in hun weg naar een (meer) plantaardig leven.