Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Tofu feta

article content

Tofu feta

Met stip mijn persoonlijke nummer 1 in de categorie ‘moeilijkste kazen om af te blijven’…feta!

Van origine is feta een Griekse kaas op basis van schapenmelk (al zijn er tegenwoordig allerlei varianten die technisch gesproken geen feta genoemd mogen worden). De smaak is nogal moeilijk om uit te leggen, behalve dan dat het waanzinnig lekker is!

Je kan feta makkelijk in blokjes snijden of verkruimelen en combineert goed met allerlei soorten gerechten, groenten, …

Het is – zoals bijna alle kazen – behoorlijk zout en ook een beetje zurig. Dat is althans wat mijn smaakpapillen hebben vastgesteld 🙂

Vegan ontbijt en lunch

Vegan ontbijt & lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►

Maar hey, genoeg getoeter op de feta-loftrompet! Het is hoog tijd voor…

Schaapvrije/vegan tofu feta

Ik ben er inmiddels achter dat zo ongeveer alles te ‘veganiseren’ (wanneer komt dit woord in de Dikke Van Daele’?) valt, dus waarom zou dat met feta dan niet lukken?
Dat zou toch te gek zijn, denk ik dan.

En zoals zo vaak is het opnieuw tofu dat uitkomst biedt 🙂

Toegegeven…ik ben lang niet de enige blogger die er een poging heeft opzitten.
Quasi elk recept dat ik tegenkwam heb ik intussen wel een keer geprobeerd en het ene was daarbij al geslaagder dan het andere.

Tofu feta veganistisch

Ultieme combinatie

Uit al die inspiratie heb ik wel verschillende elementen kunnen gebruiken om uiteindelijk iets te maken waar ik zelf behoorlijk content mee ben. Het komt qua smaak behoorlijk in de buurt van ‘the real deal’ en je kan ‘m net zo goed verkruimelen of in blokjes snijden. Het verschil is dus zowat nihil!

Altijd lekker bij een salade of tussen een broodje falafel en zo. Ik ben alvast benieuwd wat je ervan vindt 🙂

So…here it comes!

Ingrediënten

Tofu feta veganistisch

Bereiding

  • Haal de tofu uit de verpakking en dep goed droog. Leg een droge theedoek (of enkele vellen keukenpapier) op een bord en plaats de blok tofu erbovenop. Leg er een andere theedoek of extra keukenpapier overheen en zet er tenslotte een zwaar voorwerp op (een kookpot tjokvol water bijvoorbeeld). Laat de tofu minstens 30 minuten drogen.
  • Meng alle overige ingrediënten in een glazen bokaal of kom met deksel. Roer tot er geen klontertjes miso meer overblijven.
  • Snij de – inmiddels droge – tofu in blokjes van +/- 1 cm. Doe ze bij de dressing en zet het deksel erop. Schud een paar keer grondig tot alle tofu blokjes bedekt zijn. Laat minstens 1 nacht marineren.

Tips:

  • Geen miso in huis? Voeg dan gewoon een beetje extra zout toe. De gistvlokken zijn wat mij betreft wel een must voor een echt ‘kaassmaakje’.
  • Hoe langer je de tofu in de marinade laat, hoe lekkerder het resultaat. 2 tot 3 dagen is helemaal perfect!

Zeker testen deze en laat je mening hier gerust achter. Hopelijk vind je het lekker 🙂

Comment Section

10 reacties op “Tofu feta


Door Hilde Broeckx op 15 februari 2018

Het lukt niet om dit zo lang te laten marineren, alles is al eerder opgesnoept want het is heel lekker. Ooit zal het mij lukken en dan doe ik die lang gemarineerde tofustukjes in een pita met witte kool en maïs en ananas. Beetje veganaise, look en rozemarijn erbij => lekker smullen.


Door Anthe op 17 februari 2016

Heel enthousiast heb ik 5 minuten na dit te lezen de ingrediënten in huis gehaald en de feta gemaakt. Maar nu, 5 dagen later smaakt het nog steeds in de verste verte niet naar de feta die ik zo mis.
Dus leuk recept, maar helaas niet t gewenste resultaat!

Volgend recept ben ik weer bij hoor


Door Stijn op 17 februari 2016

Hey Anthe! Ja, helemaal hetzelfde is het natuurlijk niet. Al is het als alternatief wel gewoon erg lekker (bij een Griekse salade en zo). Of vind je het simpelweg slecht? Dat kan (en mag) natuurlijk ook 🙂


Door Dagmar op 17 februari 2016

Ik denk dat als iets geen kaas is, dat je ook niet kunt verwachten dat het er op gaat lijken. Kaas is voor mij de allergrootste opgave om los te laten, ik word er soms echt chagrijnig van. Maar dit is tot nu toe wel een van de beste (al dan niet DE beste) vervangers die ik heb kunnen vinden. Smaken verschillen 🙂


Door Maria op 16 april 2017

Ja ook ik heb een echte kaasverslaving … al die heerlijk Belgische kazen blijven verbazen ! Maar ik heb voor mezelf één compromis gemaakt: Ik eet alleen nog op zondag echte kaas en dan geen 3 of 4 soorten, maar slechts één! De andere dagen vervang ik mijn croque met kaas en tomaat of kaas met ananas of omeletje met kaas gewoon door vegan-kaas. De feta ga eerdaags maken en in de bioplanet vind je een heerlijk alternatief voor mozarella nl. mozarisella (op basis van gefermenteerde bruine rijst) hij is er zelfs in een bleu-versie.


Door Dagmar op 13 februari 2016

Uh, sorry, maar ik zit nu al met een vork in de pot 😀 Wauw!


Door Stijn op 14 februari 2016

🙂 Soms wordt ongeduld ook beloond hé.


Door Dagmar op 13 februari 2016

Tis in de maak! En ik altijd maar denken dat je tofu niet rauw kunt verwerken 😀 Ben beniuwd omnomnomnom eindelijk weer iets kaazigs 😛


Door Joos op 12 februari 2016

Ziet er lekker uit, dus ik dacht: proberen! 😀 Mijn vraag is alleen waarom het water toegevoegd moet worden. zonder water trekt het er toch ook in. Dan blijven de blokjes misschien wat steviger?


Door Stijn op 12 februari 2016

Het water dient eigenlijk gewoon om de marinade meer volume te geven (alleen appelazijn, olijfolie, …zou wat te sterk worden en te weinig bedekken). De marinade zakt bovendien naar onderen zodat de blokjes tofu wel smaak blijven absorberen maar niet te vochtig worden. Toch als je ze – zoals op de foto – in een bokaaltje doet. Trouwens; hoe beviel het resultaat? Ben benieuwd! 🙂

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.