Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Tofu

article content

Tofu

Tofu (of tofoe) is een eiwitrijk sojaproduct. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met een natuurlijke mineraalrijke stof zoals bijvoorbeeld nigari. Deze laatste wordt gewonnen uit zeezout en bevat hoofdzakelijk magnesiumchloride.

Tot zover mijn semi-wetenschappelijke kennis 🙂

Veelzijdig goedje

Waar ik meer over weet is wat je met tofu allemaal kan doen. Qua structuur en – in mindere mate – uiterlijk heeft tofu nog het meest weg van een zachte kaas. Het voelt enigszins sponzig en absorbeert veel vocht.

Tig jaren geleden (en waarschijnlijk nog steeds) werd de beginnende vegetariër of veganist meestal al snel met tofu geconfronteerd, als zijnde de ideale vleesvervanger.  Er zullen vast een boel mensen rondlopen die zich hun eerste hap tofu herinneren, en bij die terugblik niet meteen overmand worden door gevoelens van nostalgie. Laat staan door een culinair orgasme.

Idem hier.

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Tofu op zich smaakt namelijk naar helemaal niets. Maar dat veranderd snel als je weet wat je moet doen.

Als een voedingsmiddel water kan absorberen, betekent dat ook dat het andere vloeistoffen kan opnemen. Als die vloeistoffen – in tegenstelling tot water – ook nog eens smaak hebben, biedt dat ineens een hoop perspectieven. Je hebt dan als het ware een basisingrediënt waar je werkelijk alle kanten mee uit kan. Simpelweg door de tofu op voorhand te marineren, of tijdens het bereiden van genoeg smaakmakers te voorzien.

tofu versnijden

Verschillende bereidinswijzen van tofu

Bovendien kan je tofu op allerlei manieren klaarmaken en is het erg makkelijk te verwerken. Een blok traditionele tofu kan je versnijden in elke gewenste vorm (blokjes, repen, halve maantjes of delen van de Sixtijnse Kapel). Je kan er voor kiezen om de tofu te bakken, grillen, wokken, frituren,…

Vaak kan je die (gerookte, gemarineerde, gefrituurde, diepgevroren,…) tofu voorverpakt in de winkel kopen. Daarnaast heb je ook nog de zogenaamde zachte of zijden (silken) tofu. Die zit ergens tussen vast en vloeibaar in en kan je uitstekend verwerken in bijvoorbeeld smoothies of gebruiken als alternatief in cheesecake. Om maar iets te noemen.

Ook fan van dit bijzondere product? Laat dan zeker een lofuiting (of twee) achter!

Comment Section

0 reacties op “Tofu

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.