Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Tomatensoep maken – met gekruide witte bonen

Tomatensoep…het is niet voor niets een klassieker. Zo oud als de straatstenen van Rome maar nog steeds onovertroffen qua smaak en eenvoud. Al geven we toe dat we het lang niet meer gegeten hadden omdat het min of meer onze oren uitkwam, haha. Je kreeg deze soep immers altijd en overal. In ieder geval tijdens onze jeugdjaren. Het neemt niet weg dat we het onlangs ‘for old times sake’ nog eens op tafel hebben gezet…en dat het voelde als het weerzien van een oude vriend!

Een toffe bovendien 😉

Wat ook helpt is dat we deze soep maakten met verse (lees: linea recta uit de tuin geplukte) tomaten en we verder weinig tot helemaal geen water meer toevoegden. De tomaten zijn immers sappig genoeg voor een perfect vloeibare soep. Evengoed zijn natuurlijk ook tomaten uit de winkel of (zelfs) uit blik geschikt om dit recept te kunnen maken.

Voor wat extra ‘bite’ en vulling voegden we ook nog een portie gekruide witte bonen toe. Het maakt dat de soep je nog een tikje meer zal ‘vullen’ en daarmee een perfect lunchgerecht wordt. Bovendien zijn witte boontjes verstandiger dan gehaktballen 😉

Laat het je smaken!

Ingrediënten tomatensoep

Voor de soep:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 kg verse tomaten (of 1,5 kg hele tomaten uit blik)
  • 1 preiwit
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1el versgesnipperde peterselie
  • 1 tl kipkruiden
  • 1 el groentebouillonpoeder (of 1 groentebouillonblokje)
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen zwarte peper – naar smaak
  • zeezout (optioneel) – naar smaak

Voor de gekruide witte bonen:

  • 150 gram witte bonen (zie tip)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el tamari sojasaus
  • versgemalen zwarte peper – naar smaak

tomatensoep recept

Bereiding tomatensoep

Voor de soep:

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verwijder de kroontjes en het kontje van de (verse) tomaten en hak ze in grove stukken. Snij het preiwit in dunne schijfjes, spoel ze grondig met water en laat uitlekken.
  2. Verhit de olie in een grote pot en fruit de uien zacht. Voeg de knoflook, laurier, gesnipperde peterselie en preistukjes toe en bak deze nog enkele minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree , alle kruiden en bouillonpoeder- of blokje toe. Meng goed en laat opnieuw enkele minuten meebakken op matig vuur.
  4. Doe de tomatenstukjes erbij, meng alles goed door elkaar en dek de pot af. Laat 15 tot 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Controleer af en toe om aanbranden te voorkomen. Haal dan van het vuur en laat kort afkoelen.
  5. Giet de soep door een puntzeef om de laurier en tomatenpitjes te verwijderen (of vis enkel de laurierblaadjes eruit wanneer je tomaten uit blik gebruikte). Doe de soep weer in de pot en kruid af naar smaak met versgemalen zwarte peper en (indien nodig) zeezout. Voeg extra water toe als je de soep te dik vindt.

Voor de gekruide witte bonen:

  1. Spoel de witte bonen af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de bonen enkele minuten op redelijk hoog vuur. Bestrooi met paprikapoeder en roerbak nog 1 minuut door. Haal de pan dan van het vuur en blus met de tamari. Roer de bonen snel door want de sojasaus brandt snel aan.
  3. Kruid af naar smaak met versgemalen zwarte peper. Voeg de bonen toe aan de soep.

Meenemen en bewaren

Bewaar de soep tot 4 dagen in de koelkast of vries ze in (eventueel in porties). Even opwarmen voor de lunch en klaar ben je. Zoals steeds kan je er allerlei extraatjes overheen strooien of erbij eten. Geroosterde zonnebloempitten of geroosterde gehakte walnoten matchen bijvoorbeeld erg goed.

TIP:

Gebruik je gedroogde witte bonen, reken voor dit recept dan zo’n 75 gram. Tijdens het weken en koken verdubbelen ze namelijk in gewicht. Week de bonen een nacht van tevoren in water en kook ze in vers water gedurende 20-25 minuten. Extra tip: laat een vel nori of ander zeewier meekoken. Dat maakt de bonen (en peulvruchten in het algemeen) beter verteerbaar. Vraag ons niet hoe…maar het werkt echt 🙂

Comment Section

0 reacties op “Tomatensoep maken – met gekruide witte bonen

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.