Preorder ons nieuwe boek met vegan desserts. Nu met korting en gratis verzending.
Meer info

Page content

article content

Vegan aperitiefhapje voor de feestdagen

Ah feestdagen! De tijd van het jaar waarin termen als 'afslanken', 'koopkracht' en 'gematigde alcoholconsumptie' ineens een héél andere dimensie krijgen 🙂

Als ik voor mezelf spreek; ik houd van kerstmis en alles wat daar omheen hangt. Ook al draait het natuurlijk grotendeels om het verkleinen van onze staatsschuld, ik ga daar graag in mee. En ik krijg nu eenmaal ook graag cadeautjes héhé.

Kerstmis en dierenwelzijn

Helaas, als het op de feestmaaltijd aankomt, ligt kerstmis toch wat gevoeliger. Kalkoenen en 'wild' hebben voorafgaand aan deze periode namelijk geen al te beste tijd. Iets dat natuurlijk sowieso al geldt voor de duizenden (miljoenen?) varkens, koeien, kippen, ...die het hele jaar door op Belgische en Nederlandse eettafels terecht komen.

Tel daarbij de vele aperitiefhapjes tjokvol vlees, vis en/of zuivel en je weet het; kerstmis en dierenwelzijn zijn geen echt goeie match, integendeel :-/

Al kan het natuurlijk ook gewoon anders. Met vegan kerstrecepten tiens 🙂

vegan feestrecepten en hapjes

Vegan aperitiefhapje

Zelf hadden we de indruk dat er vooral reikhalzend wordt uitgekeken naar 100% plantaardige aperitiefhapjes.
Op familiefeesten (wat kerstmis natuurlijk ook is) blijken die toch zo'n beetje de 'vergeten gang' te zijn. Met als gevolg dat jij als vegan of vegetariër vaak op je honger blijft zitten, danwel ongezien het groentepapje van de dichtstbijzijnde kleuter moet zien te jatten.

Dat laatste wensen we trouwens geen enkel kind toe. En mede daarom leek het ons wel zo gepast om een recept voor een super lekker (ik ben niet zo bescheiden) aperitiefhapje met je te delen!

Ik zou zeggen; deel dit recept ook met je familie 😉

tagliatelle-met-boerenkoolpesto

Tagliatelle met boerenkoolpesto

Ingrediënten

  • 200 g boerenkool
  • 150 g tagliatelle pasta
  • 2 el gistvlokken
  • 5 el olijfolie
  • 1 kl zout
  • 50 gram cashewnoten
  • versgemalen zwarte peper - naar smaak
  • citroensap – naar smaak

Bereiding

  1. Kook de tagliatelle beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Week de cashewnoten 10-15 minuten in koud water.
  2. Scheur de boerenkoolbladen van de nerven en snipper in kleine stukjes (gebruik eventueel de keukenmachine). Kook ze gaar in een ruime hoeveelheid licht gezouten water. Giet af (maar bewaar het kookvocht) en laat uitlekken en afkoelen.
  3. Giet het weekvocht van de cashewnoten en spoel ze nog eens na met vers water. Doe ze samen met de boerenkool, olijfolie, gistvlokken en zout in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg een paar eetlepels van het kookvocht toe en breng op smaak met citroensap en versgemalen zwarte peper (bewaar de rest van het kookvocht voor een soepje).
  4. Meng tot slot de pasta onder de boerenkoolpesto en kruid indien nodig bij. Schep kleine hoopjes pasta op een serveerschaaltje en werk af met een vleugje gistvlokken. De pasta is het lekkerst lauwwarm, maar koud (kamertemperatuur) kan ook.

Eet smakelijk!

Wie ontzettend blij is met dit recept, mag dit onderaan dit artikel steeds luidkeels uitroepen (nou ja, typ in vette letters en gebruik een uitroepteken ;))

vegan feestrecepten en hapjes

Comment Section

7 reacties op “Vegan aperitiefhapje voor de feestdagen


Door An op 29 januari 2017

Goede morgen, deze wereld is geheel nieuw voor me. Waarom worden er gistvlokken gebruikt?


Door Leon op 15 december 2016

Dit wordt het voor mij en mijn moeder met kerst, we eten beiden veganistisch. Mijn man helaas niet, maar hij zal het zeker lekker vinden.


Door Britt@brigittespelters.be op 15 december 2016

Moet morgen voor een lesbi vereniging een receptie doen, ga dit zeker doen.
Brigitte



Door Yvette op 14 december 2016

dit ga ik zeker met de feestdagen eens klaarmaken om niet vegan familieleden te overtuigen dat wij veganisten ook lekker kunnen eten en niet altijd alleen sla eten 😉


Door eri op 14 december 2016

Dit ga ik zeker maken voor de kerst


Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.