Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Vegan appelcake – basisrecept

Of vegan gebak maken eenvoudig is? Nou..wel zodra je een goed recept hebt. Toen het ene na het andere (van internet geplukte) baksel mislukte, ben ik uit pure waanhoop maar zelf aan het experimenteren geslagen.

Met nog meer wanhoop en oneetbare rotzooi tot gevolg :-/

Maar goed, ‘de aanhouder wint’ zeggen ze wel eens. En hoewel dat zoveel betekent als ‘stom en naïef genoeg zijn’, werpt die instelling vroeg of laat inderdaad z’n vruchten af.

Meestal laat…dat dan weer wel 😉

Toen ik dus eenmaal een welhaast perfecte ‘basic’ cake had gemaakt, was het hek volledig van de dam. De tweede uitdaging op m’n lijstje – een deftige veganistische appelcake – heb ik inmiddels dan ook aangenomen en uitgevoerd. En het is nog een schot in de roos ook!

Anders zou ik het recept ook niet met je delen natuurlijk 😉

Snak je naar een lekkere plak zachte, smeuïge appelcake? Dan kan je bij deze meteen aan de slag.
Geniet ervan!

Oh ja, ik voeg graag veel kruiden toe aan een appelcake. Zoals kaneel en gember en zo. Vind ik geweldig matchen met zoete appels. Wil je liever een klassiekere versie, dan kan je die gewoon weglaten. Just saying.

vegan appelcake

Vegan appelcake – het basisrecept

Extra materiaal: een (spring)bakvorm van +/- 22 tot 24 cm doorsnede. Een gewone cakevorm kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 3 appels (zie ook tip onderaan)
  • 250 gram bloem
  • 2 tl baksoda (natriumbicarbonaat)
  • snuf zout
  • 200 gram ongeraffineerde rietsuiker (of 200 gram kokosbloesemsuiker of xylitol)
  • 200 ml ongezoete amandel- of sojamelk
  • 1 el appelazijn
  • 90 ml zonnebloem- of kokosolie (gesmolten)
  • 3 tl kaneelpoeder (optioneel)
  • 1/2 tl gemberpoeder (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 170°C.
  2. Vet de bakvorm (bodem en randen) in met wat olie en bestrooi met een beetje bloem. Zorg dat alles goed bedekt is en kieper de overtollige bloem weer weg.
  3. Snij de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Schil ze en snij de helft vervolgens in dunne plakjes van +/- 3 mm. De andere helft rasp je fijn of snij je in heel kleine blokjes. Besprenkel ze met een beetje citroensap en zet nog even apart.
  4. Zeef de bloem met het zout en de baksoda (alsook de kaneel en gember als je die wil gebruiken) in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng het geheel nog een keer goed door elkaar.
  5. Doe de amandelmelk met de appelazijn en zonnebloem- of kokosolie in een andere kom. Klop het kort maar goed door mekaar. Meng er vervolgens de geraspte appels doorheen.
  6. Voeg het amandel-appelmengsel nu toe aan de bloem en spatel/meng het tot een glad beslag. Zorg dat alle restjes droge bloem worden opgenomen maar meng ook niet te lang. In hooguit 1 minuut stop je best met mengen.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en schik de appelschijfjes op de bovenkant. Dat kan op allerlei manieren dus gebruik gerust je verbeelding 😉
  8. Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 50-60 minuten. Controleer de gaarheid na 50 minuten met behulp van een tandenstoker, satéprikker of scherp mes. Blijft er geen beslag op achter, dan is je cake gaar. Anders nog even doorbakken en opnieuw controleren.
  9. Haal de gare cake uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

TIP: Er zijn véél verschillende soorten appels en die hebben allemaal zo hun kenmerken en kwaliteiten. Voor deze appelcake is het echter belangrijk om een wat minder sappige en ietwat zurige soort te kiezen. Voorbeelden daarvan zijn o.a. Golden Delicious, Jonagold en Schone van Boskoop (ook wel goudreinette genoemd). Zo mogelijk biologische natuurlijk 🙂

Blij met dit recept? Laat hier onderaan dan zeker je reactie achter. 

Vegan desserts

Vegan desserts

Meer vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂

Meer info ►

Comment Section

2 reacties op “Vegan appelcake – basisrecept


Door Anoniem op 31 mei 2018

Ik laat even weten dat deze cake heel goed lukt met speltbloem ipv tarwebloem. Ik heb er iets minder suiker ingedaan. Heerlijk! Dankje voor het recept.


Door Tinneke op 25 mei 2018

Lekker maar voor mij wat te veel suiker en dan had ik er al wat minder in gedaan .

Plaats een reactie




Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.