Download gratis 10 vegan recepten
Direct Toegang
X
Download gratis 10 vegan recepten
50% Complete
Ontdek hoe makkelijk vegan is

Page content

article content

Vegan gerookte ‘zalm’ – hoe maak je het?

Toen we dit gerecht voor het eerst aan onze families voorschotelden (als aperitiefhapje) was hun reactie onbetaalbaar. Je zag iedereen haast letterlijk denken: ‘hoe, dit is toch gerookte zalm???‘ en ‘zijn die 2 nu ineens vegan af???‘.

Nou…niet dus.

Mijn zus (zelf vegetariër) kwam zelfs met de volgende uitspraak: ‘Als ik dit op restaurant kreeg voorgeschoteld, zou ik het niet eens durven eten’.
Oftewel: hoe iets ‘negatiefs’ tegelijk een héél groot compliment kan zijn 🙂

Carrot Lox (a.k.a. gemarineerd worteltjes)

Zoals je al kan raden is het inderdaad knap lastig is om het verschil te proeven tussen échte gerookte zalm en dit simpele (doch briljante) gerecht op basis van een bijzondere marinade en…wortels!!!

Dat je met één van de ‘gewoonste’ groenten ter wereld zowaar iets als dit kan maken. Wow.

Het moet gezegd dat wij dit gerecht – helaas pindakaas – bepaald niet zelf hebben uitgevonden. Net zomin als de term ‘Carrot Lox’ trouwens (het orginele recept met gemarineerde zalm wordt ‘lox’ genoemd, dus vandaar). Immers, zo briljant zijn we nou ook weer niet 😉

Evengoed hebben we natuurlijk wel onze eigen marinade samengesteld voor dit gerecht. We hopen dat het ook in jouw vrienden- en familiekring even verbaasde gezichten zal opleveren 😉

vegan gerookte zalm

Voor het rooksmaakje

Oh ja, onmisbaar ingrediënt voor het slagen van dit gerecht… liquid smoke! Niet dat het zonder deze smaakmaker niet lekker zal zijn (‘fishy’ is het sowieso) maar toch…dat rooksmaakje maakt het natuurlijk helemaal af. Het loont dus de moeite om zo’n flesje te scoren.

Lees hier meer over liquid smoke >>

Lekker bij erg veel dingen

Verder kan je met dit basisrecept nog ontzettend veel kanten op. Behalve als aperitiefhapje (op een toastje en met vegan ‘roomkaas’) is het bijvoorbeeld ook erg lekker op een broodje met frisse groenten en verse dille. Of als onderdeel/bijgerecht van een salade/lunch of hoofdmaaltijd.

Het recept is zoals gezegd kinderlijk eenvoudig. Geef het marineren echter wel even de tijd. Hoe langer de wortelschijfjes ‘trekken’, hoe verbluffender de smaak.

vegan gerookte zalm - carrot lox - recept

Het basisrecept voor ‘Carrot Lox’

Voor +/- 4 personen

Ingrediënten

  • 2 (grote) wortels
  • 1 el olijfolie
  • 1 el sojasaus (liefst tamari) of coconut aminos
  • 2 tl liquid smoke
  • 1 vel nori (zeewier) – in kleine stukjes
  • 1 tl appelazijn
  • 30 ml water
  • snufje zout

Bereiding

  1. Breng een pot licht gezouten water aan de kook. Verwijder de schil van de wortels en snij er met de dunschiller lange, brede (maar dus flinterdunne) reepjes af. Doe de wortelreepjes in het kokende water en zet het vuur meteen uit. Blancheer ze gedurende 5 minuten en schep ze er weer uit. Spoel met ijskoud water en laat uitlekken. Dep ze tot slot droog met een stukje keukenpapier.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een (afsluitbaar) kommetje. Voeg de wortelreepjes toe en meng goed door elkaar. Dek de kom af en laat minstens 1 nacht marineren in de koelkast. Voor het allerbeste resultaat kan je de kom af en toe nog eens opschudden.

De rest is zoals gezegd simpel: maak er een aperitiefhapje mee of eet het tussen een broodje (bv. met rucola of spinazie, schijfjes rode ui, kappertjes, …).
Smullen maar!

Wil je er ook het perfecte sausje bij? Dan is de Mosterd-Dille dressing (uit ons ebook Vegan Sauzen) de onbetwiste topper!
Zeker even checken dus.

Vegan ontbijt en lunch

Vegan Sauzen

De finishing touch voor elk gerecht. Check ons ebook met koude en warme sauzen.

Meer info ►

Recept getest? Laat je reactie hier onderaan zeker horen!

 

Comment Section

2 reacties op “Vegan gerookte ‘zalm’ – hoe maak je het?


Door Maarten op 27 maart 2018

Vond het eigenlijk nogal wansmakelijk, veel te rokerig…


Door Wieneke op 23 maart 2018

Ik heb liquid smoke besteld en ga dit maken met Pasen! Merci!

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.