Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Vegan mayonaise maken (veganaise)

article content

Vegan mayonaise maken (veganaise)

Wist je al dat veganistische mayonaise maken super simpel is? En nog superlekker ook!

Dit recept is niet van mij (snik) maar is geleend van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Toporganisatie ter promotie van het vegetarisme!

Ik heb slechts minimaal gesjoemeld met de ingrediënten. Je kan zelf ook experimenteren met de verhoudingen en dus de smaak, behalve dan wat betreft de hoeveelheid olie en sojamelk.

Veganistische mayonaise = veganaise

  • Dit heb je nodig:
  • Een staafmixer
  • Een hoge beker waar de staafmixer net in past (of een pot met deksel waar je de mayonaise ook direct in kan bewaren)
  • 100 ml sojamelk (ongezoete)
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 el mosterd
  • 1/4 tl zeezout
  • peper – naar smaak

Zo maak je mayonaise zonder eieren

  1. Giet de sojamelk in de beker/pot en voeg de mosterd, appelazijn, zout en peper toe. Meng alles even kort door elkaar.
  2. Zet de staafmixer op een gematigde (maar niet te lage) stand en plaats ‘m in het mengsel.
  3. Voeg langzaam de olie toe terwijl je met de staafmixer langzaam op en neer gaat. Zorg dat je als het ware ‘lucht opzuigt’ en de massa zich goed mengt. Stop met mixen als de mayonaise dik genoeg is.

Voila! Klaar om te smullen.

Zin in nog meer vegan sausrecepten (zonder eieren)?

Vegan ontbijt en lunch

Vegan Sauzen

De finishing touch voor elk gerecht. Check ons ebook met koude en warme sauzen.

Meer info ►

Comment Section

16 reacties op “Vegan mayonaise maken (veganaise)


Door Severijns op 25 september 2018

Kan je ook gewone azijn gebruiken?


Door De Smet Leen op 25 maart 2018

Hallo Stijn,
Bij mij dikt de veganaise niet in. Hij blijft heel vloeibaar. Heeft u een idee wat de oorzaak is?
Ik heb wel amandelmelk gebruikt maar dat zou geen probleem mogen zijn stond hierboven. Alvast bedankt, Leen
Van smaak is hij wel heel goed!


Door Stijn op 25 maart 2018

Hoi Leen, dat is wellicht een kwestie van te weinig olie. Er staat hier ergens dat het 250 tot 300 ml moet zijn (op 100 ml plantaardige melk) maar maak daar gerust 400 ml olie van. Soms hangt het ook een beetje af van het merk amandelmelk. Sommige bevatten meer vetten dan de andere. Sowieso zal ie altijd ietsje dunner uitvallen. Maar niet vloeibaar natuurlijk 🙂 Succes!


Door Jos op 11 juli 2018

Hi Leen,
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemeratuur zijn.
Dat is bijna altijd de reden dat het niet werkt.


Door Els op 18 augustus 2017

Kan ik ook gewone volle melk gebruiken. Zoon is allergisch aan soja.


Door Anemoon op 7 oktober 2018

Het gaat hier om VEGANISTISCHE mayonaise. Wat denk je zelf…?


Door Els op 18 augustus 2017

Kan ik ook gewone volle melk gebruiken. Zoon is allergisch aan soja.


Door Kay op 2 maart 2017

Hallo Stijn,

Kan je mij een ongezoete Soya Melk aanbevelen?
Ik las ergens dat er niets anders dan water en melk mag in zitten of het recept mislukt.
Ik heb overal al gezocht maar kan geen soyamelk vinden zonder andere toegevoegde ingrediënten.
Alvast bedankt!


Door Lies op 9 maart 2017

Beste, Provamel of ongezoete Alpro soja zijn de enige twee merken die ik ken


Door Stijn op 11 maart 2017

Hoi Kay. Simpelweg de ongezoete sojamelk van Provamel of Alpro (of eender ander merk eigenlijk) volstaat. Als je met ‘extra ingredienten’ toegevoegde vitamine of zo bedoelt…dat is zeker geen punt bij het maken van veganaise. Succes!


Door Sofie op 20 augustus 2016

Kan er in plaats van de soyamelk ook amandelmelk gebruikt worden? Ik ben allergisch aan soya. Of een andere plantaardige melk? Hartelijk dank!


Door Elke Aerts op 22 september 2016

Het moet dik genoeg zijn, dus met rijstmelk bijvoorbeeld zal het niet lukken. Met amandelmelk gaat het en is heel lekker, wel heb je dan wat meer olie nodig.


Door Stijn op 11 maart 2017

Amandelmelk is vrij romig dus zeker geschikt. Ook de smaak is eigenlijk best goed. Desondanks dien je wel meer olie te gebruiken om de veganaise dik genoeg te maken. Ik gok zo’n 300 ml i.p.v. 250. Je vind de goede verhouding vast wel 🙂


Door Magda op 7 augustus 2015

Hallo Stijn,
Kun je ipv zonnebloemolie ook andere olie gebruiken? En azijn, kan dat ook vervangen worden door iets anders? Ik denk aan citroensap?


Door marianne op 27 juli 2015

hoelang kan je de bereiding mayonaise vers houden


Door Stijn De Kock op 28 juli 2015

Hoi Marianne. Die kan je makkelijk tot 2 weken in de koelkast bewaren. Het grootste deel is olie dus haast geen last van bederf. Soms moet je het terug een beetje omroeren omdat de mayo na een tijdje begint te klonteren. Groetjes, Stijn

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.