Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

[Vegan Talk] – Stéphanie Ponsard – zorg dragen voor jezelf en anderen

Van veggie naar vegan

Hi, ik ben Stéphanie en inmiddels ben ik ‘volwaardig’ veganist. Ik heb er enkele maanden over gedaan om van vegetariër naar veganist om te schakelen omdat het toch moeilijk bleef op restaurant en qua ingrediëntenlijstjes lezen. Soms las ik nog wel eens ergens over maar…in de afgelopen maanden dus niet meer! 🙂

Gedurende iets meer dan twee jaar at ik vegetarisch maar ik kreeg steeds vaker het gevoel alsof dit nog niet voldoende was. Ik kon perfect eieren laten (want die at ik amper) en honing lust ik sowieso niet (handig). Ook met plantaardige melk was ik al behoorlijk vertrouwd.

Nee, het waren enkel de gebakjes van de bakker en kaas van bij de Italiaan die ik af en toe nog in huis haalde. Hoe meer ik me echter ging bezielen over het onrecht dat dieren hiervoor wordt aangedaan, hoe minder die dingen me nog smaakten. Dus uiteindelijk gingen ook die de deur uit.

Daarnaast is mijn keuze ook puur lichamelijk: om me gezonder en energieker te voelen. En ik voel het verschil echt wel!

Vegan

Wel klant, geen koning

Restaurantbezoeken vind ik – zeker in België – nog wel eens moeilijk. Wanneer je in een restaurant terecht komt waar niets op de kaart veganistisch is, maar je er toch naar informeert, zijn de gezichten meestal zeer kritisch en lijkt het niet alsof ze het met plezier voor je klaarmaken (klant is koning?).

Ik heb de indruk dat dit in Nederland veel minder is. Daar zijn ze altijd heel vriendelijk en worden er suggesties aangeboden wanneer ik om een veganistische optie vraag. 

Vegan

Steevast verdedigen

Daarnaast moet ik me ook vaak mondeling verdedigen waarom ik veganist ben. Of ik wel gezond ben en dat soort dingen. En de meest voorkomende vraag: waar haal je je proteïne dan vandaan? Aaarghh! 😉

Zo’n discussies kunnen ook écht lang duren omdat de gemiddelde alleseter minder op de hoogte is over wat je allemaal uit voeding kan halen. Een veganist is volgens mij sowieso veel beter geïnformeerd, simpelweg omdat niemand zo’n beslissing neemt zonder vooraf flink wat opzoekwerk te doen.

To B12 or not to B12?

Neem bijvoorbeeld B12 of ijzer. Twee voedingsstoffen waarvoor je als vegetariër of veganist meermaals gewaarschuwd wordt. Het zou onmogelijk zijn om met enkel plantaardige voeding voldoende van die – inderdaad erg belangrijke – voedingsstoffen binnen te krijgen. We zouden kilo’s supplementen moeten nemen.

Wel…ik heb nog maar pas mijn bloedresultaten binnen en mijn B12 swingt de pan uit! Hetzelfde geldt voor mijn ijzergehalte.

Sterker nog; mijn bloedwaarden zijn veel beter dan de 3 gezinsleden waarmee ik samenleef. Ik kook elke dag voor mezelf en varieer daarin ook veel. Dat is – denk ik – exact wat nodig is om overal voldoende van binnen te krijgen.

En ja; het is soms wel eens lastig om aan tafel te zitten met een totaal ander bord dan de rest van je familie. Maar het loont dus echt en dat maakt me een nog trotsere veganist 🙂

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

Genieten van gezond

 Ik hou bovenal van lekker en goed klaargemaakt eten. En daarmee bedoel ik dus voedsel dat bijdraagt aan m’n persoonlijke gezondheid in plaats van er afbreuk aan te doen. Voedsel dat  – als het even kan – ook op andere gebieden zoals o.a. milieu en dierenwelzijn een positieve bijdrage kan leveren. En dan kom ik uit op voornamelijk groenten en fruit. Volgens mij hebben véél mensen daar nood aan.

Daarom vind ik het ook jammer dat men vaak voor de snelle hap gaat of voor een véél te zware maaltijd op restaurant. Veel mensen zijn vergeten hoe ze van hun eten kunnen genieten!

Alles moet tegenwoordig snel en afhaalbaar zijn en men eet op diezelfde manier. Vaak zie ik in een treinstation mensen een broodje of kebab in hun mond stoppen zonder er zelfs maar naar te kijken. Het lijkt alsof ze niet eens doorhebben dat ze aan het eten zijn.

vegan

Zorg dragen

Wat ik verder belangrijk vind; praten/luisteren, begrip tonen, leren/studeren, zorg dragen voor jezelf en voor anderen. Ik probeer dit alles ook over te brengen op mijn instagram-account (pomshine). Ik geef om mijn planeet en om de toekomst ervan. Ik geef om mijn lichaam en draag er zorg voor.  Liever dan te klagen en zagen over ziekte en pijntjes.

Maar hey…daar kan ik vast nog uren over vertellen 😉


 

In [Vegan Talk] delen onze volgers hun ervaringen met je.

Over hoe de vegan (of veggie) lifestyle hun bevalt, of waar ze juist nog over struikelen in hun aanloop ernaar toe. Iedereen kan z’n ‘ei’ kwijt 😉

Wil je zelf ook graag je ervaring delen? Stuur dan je verhaal naar info@veganistischkoken.be

Comment Section

1 reactie op “[Vegan Talk] – Stéphanie Ponsard – zorg dragen voor jezelf en anderen


Door Frederik op 24 mei 2017

Hallo Stéphanie
Idd dat in België op restaurant gaan is een ramp.Ik ben al zeer lang vegan en in ons land wordt je gewoon bekeken of dat je van een andere planeet komt als je zegt dat je vegan bent.Dan vragen ze dan wat wil je dan eten ? Als je dan zegt gewoon een bord met groenten dan is het percies het einde van de wereld dat ze dat moeten klaarmaken.Ik ga gewoon niet meer op restaurant gewoon omdat in de meeste restaurants in ons land percies teveel moeite is om een bord met wat groenten klaar te maken.Wat de B12 betreft ik eet al 20 jaar geen vlees meer en ik neem iedere week een ampule B12 suplement waarvan de dosis normaal zou moeten volstaan voor een maand.En bij iedere bloedtest zijn mijn waarden toch nog aan de lage kant.Ik denk dat die B12 waarden verwaarloosbaar zijn want ik voel me totaal niet moe en ik heb veel energie.
Groetjes
Frederik

Plaats een reactie




10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.