Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Spliterwten

Spliterwten

De erwt (Pisum sativum) is een plant die behoort tot de vlinderbloemigen (Leguminosae).
Spliterwten zijn erwten waarvan het buitenste schilletje (de zogenaamde zaadhuid) en de kiem verwijderd zijn, waardoor ze in 2 gelijke delen uiteenvallen. Ze ‘splitsen’, vandaar de naam!

De kleur kan groen of geel zijn, maar de smaak is hetzelfde.
Soms zie je ze in pot of blik, maar meestal worden ze gedroogd aangeboden. Ze zijn (goed afgesloten) jarenlang houdbaar. Voor gebruik spoel je ze goed en vervolgens laat je ze een nacht of een etmaal weken. Gooi het weekvocht niet weg, want het zit vol vitamine B dat uit de erwten is gekomen. Tip voor wanneer je weinig tijd hebt om voor te weken: blancheer de erwten enkele minuten in kokend water. Zo trekt het weekwater veel sneller in. Een tweetal uur weken volstaat dan.
Na een kooktijd van ongeveer een half uur zijn de erwten gaar, maar ook stukgekookt, zodat je een groene/gele brij krijgt.

Traditioneel wordt er in onze streken een dikke (maaltijd)soep van gemaakt, geserveerd met volkorenbrood. De klassieke rookworst die erbij gegeten wordt, laat zich perfect vervangen door gebakken rooktempé. Ook Suriname, India én de Arabische landen kennen gerechten waarin spliterwt gebruikt wordt.

Check hier een recept voor erwtensoep >>

Spliterwten kopen >>

    Comment Section

    1 reactie op “Spliterwten


    Door jan willems op 2 april 2018

    Al jarenlang zeer succesvol met blauwschokkers: zeer grote opbrengst. Prachtige bloemen; zowel ”groen”, als gedroogd bruikbaar. Nooit bemesten! Tip: tegen vernieling door de erwtenpeulenboorder. Doe de verse, gedroogde erwten in dubbele plastiek zakken, enkele dagen in de diepvries. Daarna enige tijd rustig laten wennen aan de kamertemperatuur, en doe het in linnen zakken. Zo blijven ze enkele jaren eetbaar. Volg deze procedure ook voor droogbonen!

    Plaats een reactie