Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Pekelen

Pekelen is een oude én tevens goedkope conserveringsmethode waarbij producten in zout of een zoutoplossing worden gelegd. Een soort marineren in zout in feite. Soms wordt ook azijn gebruikt. Zout onttrekt vocht aan het voedsel en bacteriën en schimmels nestelen zich graag in een vochtige omgeving.

Pekelen maakt het dus mogelijk voedsel langer te bewaren dan hun natuurlijke levensduur en maakt het bovendien malser en smaakvoller. Vaak gebruik je naast zout ook allerlei kruiden en specerijen. Daarnaast heeft gepekelde voeding (‘pickles’) een erg heilzame werking op de spijsvertering en op het darmstelsel. Het is erg gezond een kleine hoeveelheid te nuttigen op het einde van elke maaltijd.

Probeer eens zelf te pekelen! Het kan met vlees of vis, maar ook met groente. Er zijn verschillende methodes: droog of nat.
Bij droog pekelen wrijf je een laag zout op het product en wacht tot het erin trekt, al dan niet ‘onder druk’ (met een gewicht erop). Bij nat pekelen leg je de groente onder water met een zoutconcentratie van circa 1%.

Er zijn talloze boeken, sites en recepten die je de tips & tricks van het pekelen stap voor stap uitleggen. Let wel dat niet alle zout even geschikt is. Zeezout bv. bevat te veel mineralen.

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

    Comment Section

    0 reacties op “Pekelen

    Plaats een reactie