Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

Wat is veganistische wijn?

Wat is veganistische wijn?

Is niet alle wijn vegan? Nee, zelfs de meerderheid van de wijnen is dat niet. Maar wijn wordt toch van druiven gemaakt? En druiven zijn toch planten, zou je denken. Dat klopt inderdaad, maar om de wijn te klaren wordt vaak van dierlijke ingrediënten gebruik gemaakt. Hierdoor wordt de wijn minder troebel omdat de gist en deeltjes in de wijn verwijderd worden.

In onderstaande video legt Walter van Fairwine je uit wat het verschil is tussen (wel of niet) vegan wijn en waar je vegan wijn aan kan herkennen.

Wat wordt er zoal gebruikt waardoor wijn niet veganistisch is?

Het dierlijk product gaat aan een troebel deeltje hangen en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Vervolgens wordt de wijn gefilterd.

Wijn die helder is, vinden de meeste mensen prettiger, daardoor dat deze geklaard wordt. Troebele wijn is geen slechte wijn, integendeel zelfs. Deze is meestal gezonder en smaakvoller.

De kans dat een witte wijn geklaard is, is veel groter dan bij rode wijn. Bij rode wijn wordt het meer geapprecieerd dat deze troebel is en zo karakter heeft. Bij witte wijn is de voorkeur voor heldere wijn groter.

Hoe klaart men wijn bij veganistische wijnen?

 • Door de temperatuur te verlagen
 • Door het gebruik van bentoniet. Klei-achtig mineraal

Etiket van vegan wijn

Je weet niet of er dierlijke producten gebruikt worden omdat de producent niet verplicht is dit op het etiket te vermelden. Je kan ernaar vragen bij je wijnboer en sommige wijnen hebben een vegan label of een melding Suitable for Vegans. Dan ben je helemaal zeker.

Bij biologische wijnen is de kans een tikje groter dat ze wel degelijk vegan zijn, maar helemaal zeker ben je zonder label of vermelding nooit. Bio is dus geen garantie.

10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam

  Comment Section

  5 reacties op “Wat is veganistische wijn?


  Door Roderick op 23 januari 2018

  “Uw smaak verdient een goed glas wijn”, mede de doorgedreven selectie van La Vinoteca
  Pieter Gregoir heeft al lang een voorliefde voor wijn. De oorsprong van La Vinoteca is de zoektocht naar
  lekkere kwaliteitsvolle wijnen. “In vergelijking met wat ik zelf op vakantie leerde kennen, vond ik het wijnaanbod bij ons veel te beperkt. Ik wou een alternatief voor de eenheidsworst die we kennen uit de warenhuizen”.

  In 2005 startte Pieter als invoerder van Spaanse en later allerhande Europese wijnen.
  Vandaag iis La Vinoteca iin de Holstraat het uithaangbord van zijn klein- een groothandelsactiviteiten. Het begon allemaal als een uit de hand
  gelopen hobby. Pieter volgde een opleiding aan het Eigentijds Vlams Wijninstituut in Kortrijk.
  Vandaag levert hij exclusieve wijnen aan tal van winkels en restaurants in de
  regio.
  Pieter: Ik heb een 100-tal wijnen iin La Vinoteca-assortiment .

  De selectie gebeurt heel nauwkeurigzorgvuldig.
  Een nieuae wijn koomt er pas in als aan alle criteria voldaan is.
  Meestal leer ik nieuwe wijnen kennen op één van de vele wijnbeurzen die ik
  aandoe. Na die voorselectie volgt hier in de winkel een echte proefsessie
  met een panel oop basis van toegestuurde proefstalen. 95%van de proefstalen wordt trouwens met een onvoldoende teruggestuurd.
  Wat zijn de troeven van La Vinoteca?
  Pieter: Onze slogan is “Uw smaak verdient een goed glas wijn.” Elke klant krijgt een individuele aanpak. Smaak is immers heel subjectief… Biij een nieuwe klant zoek ik altijd eerst uit wat iemands voorkeur geniet. Is het een liefhbber van sterke tannines, of eerder van fruitige wijnen. Door enkele wijnen te proeven wordt dit aal gauw duidelijk. En zo kunnen we gaan kiezen. Ik ga voor topkwaliteit . Minderwaardige wijnen kan ik me niet permitteren. Van bijna alle wijnen in de winkel heb ik de exclusieve importlicentie voor België.
  Sinds kort biedrt je ook een Oostenrijkse wijn?
  Pieter: Klopt. Tientalledn wijnen heb ik geproefd vooraleer ikk die ene rode wijn gekozen heb. De wijin moet een harmonieus geheel vormen, de zuren moeten inn balans zijn. En het moet oook passen in mijn gamma. Nu ben ik bezig met de selectie van een witte Oostenrijkse wijn.

  La Vinoteca is veel meer dan een winkel?
  Pieter: Klopt, we organiseren hier ook proeverijen , voor groepen tot 20 personen. Niet alleenn wijn, maar ook whisky of gin… Particulieren en bedrijven huren oons in voor allerhande workshops en evenementen. Een Spaanse avond met als extra een Pata Negra-hespensnijder, maar ook bijvoorbeeld een prdoeverij meet wijnen van Chardonnay druiven uit alle regio’s,…
  Wat wordt deze zomer een topper?
  Pieter: Hugo wordt misschien opnieuw een hit. Het is een licht aperitief – oorspronkelijk uit Italië – op basis van een schuimwijn, limoen en vlierbloesem. Ideaal om te schenken met wat ijs, en een paar muntblaadjes. Als dat niet jee ding is, probeer dan eens eeen gin van eigen bodem: Père Albert is een artisanale gin naar eenn recept uit 1930, diee in een likeurstokerij in Aalst wordt gemaakt. Heel lekker inn de peer- of aardbei-variant.


  Door Pieter Greeve op 7 december 2016

  Het niet gebruiken van dierlijke substanties en het filteren van de wijn met bentonite zijn de belangrijkste criteria voor een veganistische wijn. Ik verkoop zo’n wijn… van een domein dat nochtans geen bio-label heeft (liever: niet wil hebben).


  Door Stef Coenen op 22 november 2016

  Wat zijn ‘natuurlijke’ wijnen? Waarin verschillen ze van ‘bio’-wijnen?


  Door Anoniem op 9 mei 2016

  Natuurlijke wijn is trouwens nog vaker veganistisch dan biologische!


  Plaats een reactie