Volg onze mailtjes met tips en recepten
Direct Toegang
X
Volg onze mailtjes met tips en recepten
50% Complete
en ontvang 10 gratis recepten

Page content

article content

Zelf seitan maken met tarwegluten (seitan fix)

Eerder kon je al alles lezen over seitan; wellicht de oudste, meest voedzame en meest veelzijdige ‘vleesvervanger‘ die er bestaat. Althans, dat is mijn mening.

Wat dit wonderbaarlijke product nog een tikkeltje interessanter maakt, is het feit dat je seitan heel makkelijk zelf kan maken. Al hangt er dan wel van af of je de ‘hard way’ of de ‘easy way’ wil gaan!

zelfgemaakte-seitan

Tarwegluten bestellen >>

Maak je eigen seitan

The hard way

Ga je geen uitdaging uit de weg om lekker te kunnen tafelen? Dan kan je eigenhandig seitan fabriceren uit pure tarwebloem. Voor wie het niet (meer) weet; seitan is feitelijk niets meer of minder dan pure tarwegluten. De uitdaging zit ‘m in het feit dat je die gluten nog uit de tarwebloem moet ‘trekken’.

Dat laatste mag je welhaast letterlijk nemen 😉

Hiervoor kan je volgende methode hanteren:

  1. Neem 1 kilogram (gezeefde) tarwebloem en meng deze met water tot je een elastisch deeg hebt.
  2. Leg het deeg in een kom en bedek deze met een vochtige handdoek. Laat minimaal 1 uurtje rusten op een vrij warme plaats.
  3. Plaats een vergiet in de spoelbak en versoepel je armspieren. Neem de deegbal en spoel, kneed, scheur en trek deze onder koud stromend water gedurende +/- 10-15 minuten. Je bent klaar als het spoelwater helemaal helder/doorzichtig is, er een klompje ‘hersenen’ van ongeveer 300-400 gram overblijft en je dringend nood hebt aan een massage 😉

Dit karwei dient puur om het zetmeel en de zemelen van de rest van het deeg te scheiden. Wat je overhoudt zijn pure tarwegluten en aldus…seitan.

Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de seitan, de hele klomp of in kleine stukjes, gaarkoken in een flinke bouillon met extra kruiden en sojasaus (tamari). En zelf eventjes uitrusten natuurlijk.

The easy way

“The easy way” laat zich makkelijk raden…kant-en-klare tarwegluten! Dus alvast voor jou gespoeld 😉

Omdat ikzelf niet gespeend ben van een beetje luiheid, heeft dit trouwens ook mijn voorkeur. Het resultaat is er niet minder om en het vervelende werk blijft je bespaard.

De handleiding hiervoor is – uitgezonderd het spoelen dus – verder helemaal hetzelfde. En omdat beelden soms meer zeggen dan woorden heb ik er meteen maar een video voor gemaakt; stap voor stap seitan maken met tarwegluten.

Wil je nu meteen aan de slag, met het maken van seitan, maar zeker ook met het maken van heerlijke gerechten met daarin seitan? Dan kan je via onderstaande link onze online cursus Koken met seitan aanschaffen. Wel zo makkelijk 🙂

Koken met seitan cursus >>

Tarwegluten bestellen >>

Vond je deze video leuk? Laat onderaan dit artikel dan zeker een reactie achter. Hail Seitan! 😉

Comment Section

15 reacties op “Zelf seitan maken met tarwegluten (seitan fix)


Door Brenda op 24 mei 2018

Als je de seitan in de pan tegen de kook aan houd dan zwelt het niet zo op als een spons. Je allerkleinste pitjes. Dus deksel mag best als het maar niet gaat koken. Dat staat gewoon niet helemaal goed in het recept.


Door Rita op 21 januari 2018

Dank je voor de video! Ik kook voor m’n dochter vegetarisch die pas sinds kort de stap heeft gemaakt, de rest van t gezin is niet vegetarisch. Ik ben nog aan t leren om vegetarisch te koken. Soms eten wij met haar mee als i geen twee verschillende dingen wil maken.Waar koop je je gluten fix? Dit wil ik zeker maken.


Door Wis Stijnen op 21 november 2017

Was heel lekker,maar hoelang en hoe kan deze seitan worden bewaard?


Door Christel op 4 februari 2019

Een week in de koelkast bewaar ik het


Door Iris op 14 juli 2017

oooh voor mij ziet dit er zooo lekker uit, maar ik durf het ni te maken, omdat derest van mn gezin dan weer kotsgeluiden gaat maken 🙁


Door olivier op 20 maart 2017

Als ik zelf seitan maak van tarwegluten dan blazen/zwellen deze helemaal op in de kookpot en komen ze bovenop drijven. Door er even in te roeren ontzwellen ze weer. Maar dit proces blijft zich herhalen. Weten jullie hoe dit komt? Is mijn beslag te vochtig of staat mijn vuur te hoog? Ik krijg het niet opgelost. Ik kook hem ook 45 minuten dus dat zal ik ook eens aanpassen. Als je een grote bol in 1 keer maakt moet die dan langer koken? Althans een zeer nuttige video! Peace!


Door LYDIA op 23 maart 2017

Dit gebeurde bij mij ook, maar ik heb gemerkt dat je dit kan vermijden door zonder deksel te koken.


Door Maarten op 14 januari 2017

Is de sojasaus te vervangen door een ander product?


Door Stijn De Kock op 17 januari 2017

Hoi Maarten. Sojasaus is helaas moeilijk te vervangen. Het is echt de voornaamste smaakmaker voor seitan. Is het toevallig vanwege een allergie voor soja of gluten? Of omdat je het helemaal niet lekker vindt, dat kan ook 🙂


Door manuel op 11 juli 2016

Het direct koken in de pot heb ik nog nooit gedaan.
Wel stomen en in de oven,dat laatste was niet altijd een succes.
Deze manier wil ik later deze week eens proberen.
Vraagje moet die edelgist niet direct bij het deeg dan?


Door Stijn op 11 juli 2016

@Manuel; dat kan maar hangt een beetje af van de grootte van de vlokken (anders grote stukjes in je deeg ;)). Wat zeker wel kan is het water meteen al vervangen door tamari (of helft water, helft tamari) en alvast de gedroogde kruiden eronder mengen. Niettemin moet je de seitan nog steeds koken in een flink gekruide bouillon.


Door Cindy op 11 juli 2016

Ik maak seitan al een paar jaar zo 🙂 ik doe er wel verse look bij en snijd de seitan in repen voor het koken. Achteraf dan in kleine stukjes. De vol-au-veggie en stoverij met seitan zijn populair bij mijn kindjes 🙂


Door Stijn op 11 juli 2016

@Cindy. Dat kan inderdaad prima zo. Je kinderen boffen met de mamma 🙂


Door Sonja op 9 juli 2016

Nog nooit gegeten, maar ik ben benieuwd, dus ik ga het uitproberen. Bedankt voor de uitleg!


Door Stijn op 11 juli 2016

@Sonja. At your service 😉

Plaats een reactie
10 supersimpele vegan recepten
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam
Stijn De Kock
Stijn De Kock is eigenaar van Veganistisch Koken blog en webshop, hobbykok en - naar eigen zeggen - 90% vegan. Zijn doel is om de wereld te laten kennismaken met de smaak, creativiteit én talloze voordelen van een (meer) plantaardige levensstijl.